torsdag 2 oktober 2014

Äppeltider, gifter och lustar

Nu är det verkligen äppeltider, så då gäller det att njuta! Det finns en flera recept med äpplen tidigare i bloggen och nu delar jag med mig av en ny favorit:
Äppellåda från Sandvången i Vik, som är våra egna äppelleverantörer
Äppeltarte inspirerad av Ewa Frölings i Tina på besök
2-3  äpplen, tunt skivade 
Mixa
2 dl skållad mandel
så att den krossas och fortsätt så mixa även resten
2-3 msk rumsvarmt smör 
1  ägg 
4 msk råsocker 
1 tsk färskmalen kardemumma 
1 tsk lakritspulver 
2-3 msk mörk rom el konjak 
Sätt ugnen på 250°. Mixa alla ingredienser till smeten i en matberedare. Bred ut smeten i en ugnsfast form. Lägg de skivade äpplena ovanpå. Sätt formen i mitten av ugnen och sänk värmen till 225° Grädda i ca 15-20 min tills äpplena får en gyllene färg och botten bubblar. Njut med lätt vispad grädde eller glass!
Det rapporterades också härom dagen att många äppeljuicer innehåller för mycket mögelgift.
Det kan vara skadligt för barn och framkom efter Råd & Röns test. Då känns det betryggande att läsa att "Bäst i testet, som också omfattade omdömen från en smakpanel, blev äppeljuicen från Kiviks Musteri". Dessutom berättade min äppelodlare Sandvången att han inte behövt bespruta sina äpplen alls. Han kollar odlingen noga varje dag och det har helt enkelt inte behövts!
En bild från när pappa och jag köpte IngridMari-äpplen härom dagen
Jag måste också passa på att tipsa om det lustfyllda med att äppelätande kvinnor får bättre lust!  En studie visar nämligen att kvinnor kan få ett bättre sexliv om de äter ett äpple om dagen, tack vare äpplets innehåll av fytoöstrogener (som gör kvinnors klimakteriebesvär bättre) och antioxidanter (som polyfenoler) och de ska göra att kroppen reagerar mer positivt vid sex och att de som äter dem klassar sin sexuella upplevelse som bättre. 700 kvinnor som var 18-43 år (med en medelålder på 31,9 år) var med i denna cross-sectional study [kvinnor ur olika grupper men med samma t ex etnicitet eller utbildningsbakgrund] som utfördes från september 2011 till april pril 2012). De deltog anonyma i the Female Sexual Function Index (FSFI), en enkät om deras secliv där de även ombads berätta om sin dagliga äppelkonsumtion och sina matvanor.
Peter Paul Rubens Adam & Eva på bild lånad från fineartamerica.com
Kunskapen frukt var det enligt bibeln, men kanske även lustens eftersom Adam och Eva kastades ut ur paradiset efter att ha ätit den?

Inga kommentarer: