tisdag 21 oktober 2014

Ät dig yngre

Egentligen är jag inte alls förtjust i uttryck som det i rubriken eftersom det är en fysisk omöjlighet och de flesta av oss faktiskt vill bli så gamla som möjligt. Det är dock ett uttryck som används ofta när det egentligen handlar om att bli friskare och då är det vi äter oerhört viktigt.
Till att börja med lånar jag den här fina bilden, som du kan klicka på, så öppnas en större version av den så att du kan läsa texten:
Bild lånad från acadermia.se/
Så fortsätter jag med att översätta en artikel om anti-aging-mat ,vilket naturligtvis betyder motsatsen till vad det låter som: Mat som gör att du blir så frisk att du blir gammal men utan åldersbesvär.
"10 kraftfulla exempel på anti-aging-mat som du kan hitta i mataffären
Det är alltid spännande att läsa om ny anti-aging-mat som har stor potential när det gäller mänsklig hälsa. Ofta är dock den maten exotisk och kan bara hittas i andra länder. genom särskilda program eller via  Internet på diskutabla sidor. 
Som tur är behöver du inte vända ut och in på dig själv eller betala dyrt för att kunna avnjuta hälsofördelarna av all anti-aging-mat. Det finns massor i din lokala matbutik bara du vet vad du ska leta efter.  
Nedan finns tio smakliga och lättfunna varor som forskning visat har en gedigen potential när det gäller att bibehålla ungdom och vitalitet:
Avokadon
1. Avokado:
 mexikanska forskare studerade hur avokado-olja påverkar jästceller fann att oljan lät jästcellerna överleva trots exponering av höga koncentrationer av järn, skapar stora mängder fria radikaler t o m så höga nivåer att de brukar sammanknippas med flera mänskliga sjukdomar [som hjärt- och kärlsjukdomar och cancer]. Forskarna drog slutsatsen att oljan måste innehålla samma slags anti-aging-förmågor som olivolja och kanske t o m kan användas i kampen mot hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.
“Våra resultat ser lovande ut” säger forskningsledaren Christian Cortés-Rojo, “eftersom de indikerar att konsumtion av avokado kan förbättra hälsan hos diabetiker och andra patienter genom en ytterligare mekanism för att förbättra blodfetterna.” Avokado har också en hög nivå av vitamin E [en antioxidant], som är nödvändig för hy och hår och är en alkalisk föda—som är perfekt för att utjämna den sura kost vi äter idag.

2. Valnötter: en studie har visat att valnötter hjälper till att förbättra blodkärlens funktion för diabetiker. En annan studie från Penn State fann att valnötter och valnötsolja i kosten sänker både blodtryck vid vila och blodtryck vid stress. Forskare från New York State upptäckte också att valnötter hjälper till att förstöra skadliga fria radikaler som kan innebära demens, att de hjälper till att bibehålla mentala förmågor och kan hjälpa till att försena eller själva utvecklingen av Alzheimers.

3. Broccoli:
 forskning från UCLA visar att av alla grönsaker är broccoli, särskilt unga broccoligroddar, är den bästa källan till ämnet sulforaphane, som motverkar fria radikaler från att bryta ned kroppen och åldras. “Vår studie visar att ämnet som finns i broccoli har förmågan att stimulera många olika antioxidanter som kan vara åldersrelaterade när det gäller försämrandet av immunsystemets funktion,” säger forskningsledaren doktor Andre Nel. Forskarna fortsatte med att broccoli också skyddar immunsystemet från typiska åldersfaktorer som hjärt- och kärlsjukdomar, ledsjukdomar och diabetes.
Vilda skogsblåbärStakafjället
4. Blåbär: innehåller C-vitaminer, kalium och en massa fler antioxidanter . Dr. Oz rankar dem som den bästa anti-agingmaten [och jag tror Nisse Simonsson håller med]. Rankad som den bästa av färska och frusna frukter och grönsaker när det gäller antioxidanterBlåbär förbättrade korttidsminnet hos åldrande råttor i en studie från USDA [USAs jordbruksdepartement]. The flavonoider tros ansvara för att förstärka nervkopplingarna i hjärnan och att stimulera förnyelsen av dem. En studie från University of Cincinnati visade att om man dricker blåbärsdryck varje dag fick minnet stimulans.

5. Kanel:
 studier har visat att kanelextrakt stärker nybildningen av kollagen i hyn, vilket gör att cellerna upplevs som "föryngrade" och aktiverar växthormonerna. USDA fann också att kanelextrakt, som innehåller antioxidanter, skulle kunna hjälpa till att minska riskfaktorer som hör ihop med  diabetes och hjärtjukdomar .  
en ask med choklad i alla kulörer
6. Mörk choklad - kakao, som är huvudingrediensen i mörk choklad, innehåller flavonoiden dom heter epicatechin har visat sig innehålla nästan dubbelt så mycket antioxidanter som rött vin och upp till tre gånger så mycket som grönt te. Studier har visat att  mörk choklad hjälper hjärtats hälsa, reglerar blodtrycket, minskar risken för hjärtattack och hjälper till att förebygga åldersdemens.

7. Kidneybönor:  
är packade med proteiner, fibrer, folater, magnesiumkalium och dessutom kallas kidneybönor (och bönor i allmänhet), för “supermat” eftersom de är så bra för hälsan. En enda kopp kokta röda kidneybönor ger en tredjedel av den rekommenderade dagsdosen folater. Den kända (i USA) Seven Countries Study gav slutsatsen att om man äter mer baljväxter skulle man kunna reducera risken för hjärtattacker med mer än 80%. Kidneybönor är också fullproppade med  antioxidantersärskilt flavonoider, som är kända för att ha anti-agingförmågor. Enligt en analys från USDA, har röda kidneybönor mer proanthocyanidins [flavonoid som främst finns i vindruvor] än blåbärtranbär och röda bönor.
Rödkål framför savojkål
8. Röd kål: enligt USDAs studie som publiserats i the Journal of Agricultural and Food Chemistry innehåller Rödkål 36 olika typer av flavonoiden anthocyanin, som sammankopplats med skydd mot cancer. Anthocyanin har också visat bättre hälsa för hjärtats och hjärnans funktion.

9. Granatäpplen
: denna nyttiga frukt är en fantastisk källa till anthocyanin och ellagitannin, som båda är kraftfulla antioxidanter. Studier visar att frukten förbättrar produktionen av kväveoxid i de endoteliska cellerna, som kan minska risken för hjärtsjukdom. Enligt forskning från University  of Illinois kan Granatäpple också möjligen förebygga bröst- och prostatacancer och att hjälpa till att försena tillväxten av cancertumörer.  Granatäpplefröolja har också visat sig hjälpa till vid nybildning av hudceller och att förminska de synliga tecknen på en åldrande hud.   
kinesisk solovitlök
10. Vitlök 
forskare från Danmark fann 1994 att hudceller som utsätts för vitlöksextrakt var friskare och levde längre än celler som inte utsatts för det. En djurstudie som utfördes i Japan samma år visade att möss som fick vitlök levde betydligt längre än de möss som inte fått det. 2006 fann forskare att det antioxidantrika vitlöksextraktet hjälpte till att motverka  hjärt- och kärlsjukdomar och sänker risken för både demens och Alzheimers sjukdom."

Inga kommentarer: