måndag 27 oktober 2014

Choklad för bättre minne!!!

Kan inte annat än än en gång sjunga chokladens lov när jag tittar i Aftonbladet. Så här skriver de
Monsterchokladtårta med kanderade violer i närbild
"Gånggång har vi fått höra att mörk choklad – eller ännu hellre rå kakao – är nyttigt för oss. Förutom att det är fullproppat med vitaminer och mineraler innehåller kakao också en typ av antioxidanter som kallas flavonoider. Och just flavonoiderna verkar spela en stor roll när det gäller att bromsa minnets gradvisa försämring. I en – förvisso liten – studie (dessutom sponsrad av godistillverkaren Mars!) har forskarna sett ett samband mellan en diet rik på flavonoider från kakao och förbättrat minne hos äldre.
Kärlek gör att jorden går runt och choklad 
gör resan värd att göra från Jamtlis vårmarknad 2013
I studien fick 37 friska försökspersoner i åldrarna 50-69 äta en diet under tre månader som antingen var rik (900 mg per dag) eller fattig (10 mg per dag) på flavonoider från kakao. I gruppen som hade fått i sig mycket kakaoflavonoider  såg forskarna en stor förbättring på minnet.
– Om en deltagare i studien hade minneskapacitet som en typisk 60-åring i början av studien, så var minnet tre månader senare i snitt med en 30-40-åring, säger forskaren Scott Small i ett pressmeddelande.

Flavonoider har tidigare visat sig ge ett visst skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar. Och du måste inte proppa i dig rå kakao (tyvärr, vanlig industrichoklad är inte alls lika bra för kroppen) för att vara på den säkra sidan. Flavonoider finns också i te, rött vin och B2-vitaminrika livsmedel. Äggula och grönsaker är också bra källor."

Inga kommentarer: