söndag 14 september 2014

Oasen i Gärsnäs

I Gärsnäs, en dryg mil väster om Simrishamn, finns Haven Österlen, en fantastisk visningsträdgård med ett överdåd av växter, dammar och annat vackert. som också har rehabilitering av arbetslösa och sjukskrivna boende i bl a Simrishamns kommun på uppdrag av Försäkringskassan.
 
Haven Österlen är en trädgård som ursprungligen anlades för rehabilitering men den har även varit besöksträdgård för allmänheten varje fredag under sommaren, maj t o m 22 augusti. Trädgården, om ca 5000 kvm, med olika rum av skiftande karaktärer har jag hunnit besöka hela tre gånger i sommar. 
Där finns också en liten butik med i första hand egenodlade pelargoner, krukor och annat.
Jag är oerhört tacksam för den fantastiska rehabilitering jag fick på Solliden rehab 1994 -95, men med tanke på de fantastiskt goda resultat odling visat inom forskningen tycker jag att det vore enormt spännande att få ha testat den typen av rehabilitering.
Ovan sitter jag och njuter av den underbara miljön i en av de underbara trädgårdarna som finns i Haven Österlen  och nedan ser du en presentation av och ritning av denna oas:
Haven Österlen består av en bostadsbyggnad, två orangerier och en visningsträdgård i flera olika avdelningar skapade för rekreation och läkning. 
Haven Österlens trädgårdar och orangerier "utgör ett bra komplement till medicinska och psykologiska rehabiliteringsinsatser för personer med långvarig smärta eller stressrelaterade besvär. Trädgårdsverksamhet ingår även i de yrkesinriktade rehabiliteringsutredningar som genomförs på uppdrag av Försäkringskassan" står det på hemsidan. Något jag tagit upp många gånger. Vidare: 
"Att använda trädgården som ett verktyg inom rehabilitering har många kvaliteter. Trädgårdsaktiviteter som fysisk träning är lätt att variera och anpassa till den enskildes förutsättningar. Det är positivt att vara i rörelse utomhus. Fysisk aktivitet minskar smärta, ökar rörlighet, kondition och uthållighet." Vilket jag också tagit upp flera gånger
Haven Österlen har en väldig mångfald av växter och de olika rummen har miljöer som visat sig vara viktiga komponenter i just rehabiliteringen. Erfarenheter därifrån pekar också på vikten av att få lära sig göra sådant man inte gjort tidigare. Kanske upptäcker man i och med det att man kan mer än man tror. 
Det finns fler dammar i Haven Österlen. Antagligen eftersom ljudet av vatten sägs läka våra kroppar och sinnen. Vi människor kopplar av lättare till ljudet av porlande, rinnande vatten och de flesta spädbarn somnar sött när de hör just rinnande vatten. 
O den gamla inredningsfilosofin Feng Shui från Kina har vatten som ett centralt element. Vatten, vattensymboler i allmänhet och särskilt rinnande vatten skapar livskraft och harmoni hemmet. Rinnande vatten sägs också attrahera förmögenhet, möjligheter, nya kontakter och ett allmänt välstånd.  I Kina är det därför inte ovanligt att  stora företag installerar stora fontäner i närheten av sammanträdesrum där de hoppas få skriva sina miljonkontrakt. 
De fridfulla miljöerna i Haven Österlen är närmast påtagliga och känner man inte friden så finns massor av fantastiska växter att njuta av.
Liksom vackra miljöer och stilleben och här trivs även humlor, fjärilar och andra nyttodjur.
Där frodas inte bara blommor utan även frukter, grönsaker, träd och buskar. Det ör verkligen synd att säsongen är slut för i år nu.
Från Simrishamn kör man väg nr 11 och hittar så Haven Österlen på höger sida, precis vid infarten till Gärsnäs.  
Fjäril på en budleja, som finns i många färger här
Det är verkligen synd att jag inte hunnit skriva om  tidigare för Haven Österlen är ute till försälning. Här kan du med idéer och kapital förverkliga en fantastisk dröm i ett paradis! Kontakta Emma Nilsson emma@bf-konsult.se telefon: 0414- 482010 mobil: 070-2961834 vid intresse.

Inga kommentarer: