måndag 22 september 2014

Borstfabriken

I fredags var vi på en härlig runda Genväg Österlen, med besök på bl a Kafé Madame Blå i Skåne Tranås och Borstakongen i Onslunda. Det är Sveriges enda borstbutik med ett stort utbud av borstar som är egentillverkade i hög kvalité, både maskinellt och för hand.
Där kan man hitta vackra borstar och sopar, som man inte hade en aning om sitt behov av innan man varit dit och sett dem... Titta bara på bilden högst upp så förstår du hur jag menar. Tänk golfborstar, massageborstar, tandborstar för utbildning av tandläkare och handikappanpassade borstar. I fabriken finns både hel- och halvautomatiska maskiner, som sätter borstar, drejar rensare, svarvar, fräser, borrar och sågar.
Borstakongen är ett företag med över 100 års erfarenhet av alla sorters borstar och dem som driver det idag ansvarade för den produktionstekniska utvecklingen där och för nu kunnandet vidare. De gör Specialborstar, utför reperationer, har legotillverkning och dessutom har de ett stort sortiment av högkvalitativa standardborstar.
Där finns även ett litet kafé med bl a gammaldags godisföräljning och de tar emot studiebesök för både större och mindre grupper, där de visar vi borsttillverkning i såväl nutid som dåtid. 
Personligen kom jag hem med ett antal borstar jag inte ens visste fanns, men som jag nu knappt kan tänka mig ett liv utan.
Läs gärna också vad Maja skrivit om mysiga Kafé Madame Blå i Skåne Tranås här!

Inga kommentarer: