onsdag 4 januari 2012

Vikten av det tråkiga

Det låter säkert enormt snusförnuftigt och frökenaktigt, men faktum är att vår hjärna behöver ha tråkigt emellanåt. Det är då hjärnan återhämtar sig, nämligen. På samma sätt som det viktigt att sova börjar hjärnan att fungera sämre, så att det blir allt svårare att koncentrera sig och lösa problem om man inte ger den tid till "egenvård".
att Greta och jag så ofta gör ingenting är bra för oss båda!
Enligt professor Torbjörn Åkerstedt "gör hjärnan väldigt mycket med sig själv när vi gör ingenting" i Stjärnorna på Slottet del 2. Alltså det är faktiskt viktigt att ha tråkigt och "göra ingenting", men ännu viktigare att sova.

Under lång tid har det forskats på varför vi människor rent genetiskt behöver sova så mycket en tredjedel av våra liv. Det låter ju som om det vore bättre för oss att kunna skydda oss från inkräktare och göra annat nyttigt än att "bara" ligga avdomnade så länge.

Under senare år har forskning visat sig att det är just under sömnen vår hjärna får tillfälle att smälta alla  intryck och erfarenheter så att vi lär oss något. Under vår vakna tid har vi nämligen ofta så mycket intryck att ta in att det inte hinns med att också smälta dem. När vi har tråkigt är det ju också en period utan nya intryck och då tvingas vi nästan till att fundera igenom saker och ting eller bara "tänka på ingenting".

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: