vacker linblom på bild från www.dopklanningen.se |
Det senaste årtiondet har lin åter uppmärksammats, främst för alla dess hälsoeffekter.
Att linfrönas nytta för magen känner de flesta till, men knappast hur späckat det är med näring Linfrön innehåller dels essentiella fettsyrorna som linolensyra (omega 3) och linolsyra (omega 6). Linfrön är även rika på protein, fibrer, mineraler, vitaminer och lignaner. Lite linfrö i brödet gör det saftigare och med längre hållbarhet. Det passar också blanda i gröt eller müsli.
Linfrö förstärker kroppens immunförsvar och hjälper oss att klara stress bättre, samtidigt påstås det öka fettförbränningen, göra huden mjuk och förbättra nagel- och hårkvalitén. Det ger en hälsosam tarmflora och därigenom bättre skydd mot tarmsjukdomar. Likaså bidrar det till att minska PMS och menstruationbesvär .
Det skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, främjar inlärningsförmågan hos barn och skärper koncentrationen hos både vuxna och barn. Linfrön har en antiinflammatorisk effekt och smörjer lederna. Dessutom skyddar det mot vissa cancerformer och balanserar även hormonnivåer hos både män och kvinnor. Om man blötlägger krossad linfrö, så bildas en gelé av kostfibrerna, som verkar gynnsamt på tarmarna.
Linfrön växer upp till en ettårig ört med vackra himmelsblå blommor och kan odlas så långt norrut som södra Dalarna. Den blir 30 – 120 cm hög och självsår sig gärna. Har man problem med coloradoskalbaggar på potatis och morötter kan samodling med lin vara en lösning pga dess innehåll av linamarin.
Ät alltså linfrö i bröd, müsli eller dylikt för en bättre hälsa!
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar