Jamie's Tomat Consommé à la Bloody Mary
8-10 port
8-10 port
1 bunt färsk basilika, tvättad o torr
2 kg mogna tomater
5 tsk pepparrot skalad och riven
1 klyfta vitlök skalad
5 tsk pepparrot skalad och riven
1 klyfta vitlök skalad
Några skvättar Vodka
1 – 2 msk vinvinäger
1 liten bit rödbeta (för färgen)
flingsalt + färskmalen svart peppar
1 – 2 msk vinvinäger
1 liten bit rödbeta (för färgen)
flingsalt + färskmalen svart peppar
Finmaskig silduk + krok
Plocka de små bladen av basilikan o lägg åt sidan. Lägg resten av basilikan, inkl stam, i en matberedare. Halvera eller skär tomaterna i fjärdedelar och lägg ned med basiikan och resten. Kör i matberedaren, men inte allt direkt. Smaka av och krydda. Gärna med mycket pepparrot. Täck en stor skål med silduken och häll försiktigt totmat-blandningen i, fäst ihop och häng i kroken i kylen med skålen under i åtminstone 5 till 7 timmar för att all vätska ska rinna av. Smaka av igen om det kanske behövs mer salt, vinäger e dyl. Häll i t ex tillbringare till servering. Häll då upp i mindre glas, droppa i lite olivolja av god kvalitet och toppa med de små basilika topparna. Väldigt uppfiskande o gott!Blir det inga egenodlade tomater får jag väl köpa ekologiskt odlade på Ås trädgård. Det ska nämligen vara smakrika tomater, vilket är svårt att hitta annars...
i augusti fick jag äntligen tag i goda tomater på Ås Trädgård
och det var helt KLART värt ett all väntan och 1/4 kg färska tomater; Tomat Consommén är så god att det krullar sig på tungan! |
receptet ur Hemma hos Jamie |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar