fredag 16 september 2016

Vaniljsyltade tomater

Skördefesten vid Koloniföreningens 100-årsjubileum smakade jag fantastiskt goda vaniljsyltade tomater som en kolonist gjort. De smakade magiskt till den sashimi en av kockarna gjort så eftersom jag även i år har massor med tomater bestämde jag mig för att göra sådan fast jag inte har receptet.


Hon berättade att hon hade socker, vaniljstång och vinäger i men jag tänkte att jag testar en vanlig 1-2-3-lag och tillsätter vaniljfrön bara.
 

Samtidigt som jag steriliserade burken i ugnen skållade jag därför tomaterna (i 4 - 7 minuter, beroende på storlek) efter att ha skurit lite i skalet för att lättare få av det och att de inte skulle explodera i hettan. Sköljde i kallt vatten och drog bort skalen.

Jag gjorde så en vanlig 1-2-3-lag med vaniljstång i

1-2-3-lag med vanilj
Koka upp
1 dl 12%-ig ättiksprit
2 dl socker 
3 dl vatten
och se till att sockret löser sig
Skrapa ur
1 Vaniljstång
och koka med. Ta ur den, lägg tomaterna i en steriliserad burk och häll över vaniljlagen.

Färdigt att äta eller varför inte ge bort som present? Oerhört vackert med tomater i olika färgnyanser och smaken sedan!

Inga kommentarer: