tisdag 6 september 2016

Riktigt god Rostad butternut och mumsiga Butternutmuffins

Jag har fått en hel del pumpor och det är så fantastiskt gott med de olika varianterna! Eftersom jag inte kunnat odla pumpor förrän jag flyttade hit så tycker jag det är så spännande att testa nya recept
Jag har fått en hel del pumpa i år; ovan butternut o
spaghettipumpa i en av pallkragarna
Rostad butternut med persilja, vitlök och parmesan 2-4 p
Sätt ugnen på  200°. Skala och dela
1 butternut squash (ca 1 kg) 
i kuber (3x3 cm). Riv/pressa eller finhacka
2-3 vitlöksklyftor 
 och hacka
1 näve persilja 
Blanda den med vitlöken och
3 msk olivolja 
gnugga in i pumpabitarna. Häll allt i en plåt och krydda med
salt svartpeppar  

Baka i ugnen på 175° i cirka 40 minuter. När pumpan är klar strö över rejält med riven
1 bit parmesanost
God som den är med sallad eller pasta. Fungerar också utmärkt som tilltugg till kött.
Butternutmuffins 8 st
Sätt ugnen på 200° och blanda ihop
2 dl mandelmjöl
1/2 dl fiberhusk
1/2 dl råsocker
1 tsk bakpulver
1 1/2 krm bikarbonat
1/2 tsk kanel
1/2 tsk muskotnöt
1 1/2 krm salt
100 g grovt hackad mörk choklad
Blanda i en annan skål
2 ägg
1/2 msk olja
2 msk agavesirap
1 dl butternutpuré - Kör butternut i micro full effekt i 4 min och mosa till puré
Häll ihop skålarna och blanda väl till en smidig smet. Fykk muffinsformar till 2/3 och grädda i ugnen på 175°.

Gjorde Jamie's glasyr till men den blev väldigt rinnig eftersom jag i hastigheten översatte tablespoons till tsk istället för msk. Så här ska det dock vara;
Blanda
skal och saft från 1 ekologisk citron
1 1/2 dl sur grädde/creme fraishe
2 msk siktat florsocker
torkad lavendel
Blanda till jämn smet och stryk jämnt lager över de svalnade muffinsarna. Det blir lite knöligt av lavendeln och citronskalet, men det ska inte se lika fult ut som nedan. Jag hade alldeles för lite florsocker i min glasyr så den ville inte stelna alls.

 Väldigt gott och butternuten gör kakan saftig på samma sätt som med morots- och rödbetskaka.

Inga kommentarer: