måndag 8 december 2014

Lönsamhet???

Det är verkligen konstigt det här med kvinnor och deras löner. Som en verbal kille på 19 år så intelligent uttrycker saken: "Det är på grund av det här som debatten om kvotering är aktuell. Män idag får, trots generellt lägre utbildning och sämre arbetsprestationer, ändå högre lön än sina kvinnliga medarbetare. Som utvecklingen ser ut nu kommer dessa löneskillnader dessvärre inte att utjämnas i fas med den faktiska verkligheten på arbetsplatserna. Utifrån denna statistik är det tydligt att pengafördelningen idag är orättvis, till männens fördel. Ingen enskild persons fel, men fakta kvarstår. Kvotering handlar alltså inte om att låta kön gå före kompetens. Det handlar om att låta kompetens gå före kön." Min kursivering. Han länkade också till den här artikeln i SvD och själv läste jag detta i DN igår, länkade till det på Facebook med kommentaren "Hoppsan! Men det är ju 'synd om killarna' enligt Svend Dahl som tycker att skolan 'sviker dem..." Det har jag varit oerhört kritisk till och skrivit om tidigare. liksom det svamlande svar jag fick på  mitt brev om det till regeringen.
bild lånad ur SvD
Jag blev glad när jag läste i Aftonbladet 5 december att Löneskillnaderna minskar - mellan kvinnor och män. Dagens artiklar, som även återfinns hos SVT, känns dock snarare nedvärderande och dystopiska. "Män har sämre utbildning, mindre erfarenhet och lägre produktivitet. De borde alltså ha lägre lön än kvinnor, framgår av den årliga globala lönejämförelsen från Internationella arbetsorganisationen (ILO)." Inleder SvD sin artikel och SVT fortsätter resonemanget: "Män har sämre utbildning, mindre erfarenhet och lägre produktivitet. De borde alltså ha lägre lön än kvinnor, framgår av den årliga globala lönejämförelsen från Internationella arbetsorganisationen (ILO). Svenska kvinnor borde ha över tio procent högre lön än männen, enligt ILO."Min kursivering.
Kvinnor är i majoritet gällande akademiska studier 2/3
av världen enligt UNESCO. Ändå fortsätter män att
dominera vid de högsta utbildningsnivåerna
. Bild lånad från

http://globe.international.mq.edu.au 2012-03-08
– Resultaten skulle kunna reflektera olika faktorer i olika länder, men diskriminering är säkerligen en del i detta, säger ILO:s biträdande generaldirektör Sandra Polaski, enligt Reuters skriver DN.
Det borde kännas uppmuntrande att det uppmärksammas, men istället känner jag mig helt utmattad av den här nyheten.
bild av jämställdhet där kvinnor och män
väger lika tungt, vilket är en illusion
lånad från www.umo.se
Om man jobbar mellan kl 8 och 17 innebär löneskillnaden mellan män och kvinnor att kvinnorna jobbar gratis från kl 15,52 till 17. Man kan också välja att se det så att fr o m 12 november till årsskiftet jobbar kvinnor gratis.
Ändå slås det upp stora rubriker om att skolan sviker killarna...


Inga kommentarer: