onsdag 3 december 2014

Dieter med miljögifter

En god kost tycker jag ska vara egenodlad eller ekologisk, men så tänker inte dietmakarna, uppenbarligen. Speciella dieter gav mer gifter i blodet läser jag i först DN men också i Aftonbladet och SvD. Källan visar sig nämligen vara Upsala nya tidning.
Bild ur DN 1 december
Jag citerar ur DN, vars bild du kan klicka på för att se en större version av ovan:
"Proteinrik, kolhydratfattig mat samt Medelhavskost kan ge högre halter av flera miljögifter i blodet. Det visar en ny studie från Uppsala universitet.

I studien, som har publicerats i facktidskriften Environmental International, studerade forskarna sambandet mellan miljögifter och tre dietalternativ: 
Livsmedelsverkets rekommendationer, Medelhavskost och en kolhydratfattig men proteinrik LCHP-diet. Forskarna upptäckte att ju mer LCHP-lik kosten var desto högre var halterna av miljögifter i blodet. Även de personer som hade ätit mat som var mest lik Medelhavskost hade högre halter av miljögifter i kroppen än de som åt enligt Livsmedelsverkets rekommendationer
–Att äta enligt Världshälsoorganisationens och Livsmedelsverkets rekommendationer verkar ge minst belastning av miljögifter på kroppen. Men det går inte att helt undvika att få i sig miljögifter från maten, säger nutritionisten Erika Ax, doktorand vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap till Upsala nya tidning
bild lånad från Matfusket
Enligt UNT kvarstod sambanden även efter att forskarna tagit hänsyn till faktorer som rökning och fetma. Trots att halterna av miljögifter visade sig vara högre med Medelhavskosten, som ofta förknippas med bättre hälsa, vill Erika Ax inte utesluta att hälsofördelarna med Medelhavskosten överväger.
 –Hälsokonsekvenserna av de miljögifter som vi exponeras för via maten behöver studeras närmare. Jag tycker inte att det finns skäl att ändra sina kostvanor enbart utifrån vår studie, säger hon till UNT."

,

Inga kommentarer: