tisdag 9 december 2014

Hertha Hillfon "Ett Arv att Förvalta" i Tomelilla

I lördags var det vernissage för en stor utställning med verk av Hertha HillfonTomelilla konsthallHillfon är den kvinnliga skulptör som verkligen varit i ropet den senaste tiden eftersom hennes säregna hem, som även innehöll stora delar av hennes verk och ateljé, nyligen såldes och det argumenterats för att Stockholms stad borde ha köpt det för att göra museum där. Detta trots vallöfte om just det från de röd/gröna så sent som i augusti.
Hertha Hillfon föddes som nummer fyra i en familj med hela fjorton barn (vilket brodern Lars Lennart Forsberg skildrade i sin prisbelönta dokumentärfilmen Min mamma hade fjorton barn).
Hon utbildade sig i keramik vid Konstfack 1953-57 under huvudläraren Edgar Böckman . Hon kallades ofta Svensk keramiks grand old lady och var den stora nydanaren av keramisk friskulptur i Sverige (tillsammans med Anders B Liljefors).
Vid sin debututställning på Galleri Artek i Stockholm 1959 blev hon positivt mottagen. Exempelvis skrev konsthistorikern, professorn och författaren Ulf Hård af Segerstad redan då att hon "har inmutat ett nytt keramiskt revir vid sidan om det traditionella, ett mer oprövat, kanske en smula osäkert, men förvisso spännande, den fria, skulpturella keramikens".
Hillfon finns representerad på många museer, som bland andra Moderna Museet i Stockholm, Kyoto Museum, Nordenfjeldske kunstindustrimuseum i Trondheim, Graz Museum och Röhsska Museet i Göteborg.
Hertha Hillfons beryktade hem och ateljé i Mälarhöjden  (kan delvis ses i Kulturnyheterna här) ritates direkt för att passa hennes behov av maken arkitekten och formgivaren Gösta Hillfon (1919-95) och fast jag aldrig varit där inser jag verkligen vilken förlust  det är att det inte blir ett museum på bilderna därifrån. 
Hur kommer det sig då att lilla Tomelilla konsthall har en så aktuell utställning? Båda barnen,
Curt Hillfon (född 1943) och Maria Hillfon, som båda är konstnärer bor nämligen här i Skåne!
Utställningen är fantastik och visar ett "personligt och familjärt urval" av Hertha Hillfons skulpturer och teckningar.
Hon var nämligen också en oerhört fin tecknare i kol och även örter som användes till färgerna (antar jag) finns med i utställningen.
Hennes barn och barnbarn har hjälpt till med urvalet till utställningen Ett Arv att Förvalta och i en film som du kan se här, berättar barnbarnet   Hillfon Ljungman om farmor.
I en film som du kan se här, berättar barnbarnet Freja Hillfon Ljungman 
I utställningen finns även möjlighet att se filmerna Baka och dreja med Hertha och Freja”(med ovan nämnda Freja. Kan även ses i Öppet Arkiv.) och två filmer av Lars Lennart Forsberg: Jag sitter i hjortens krona från 1993 -94 och Hertha Hillfon – keramiker från 1962
 
Hur gick det då på auktionen 9 september på Stockholms auktionsverk? Föreningen Hertha Hillfons Vänner lyckades förvärva 63 verk vid auktionen tack vare "en beundransvärd insats från allmänheten, anonyma gåvor från näringslivet och en betydande donation från Jacob Wallenbergs stiftelse".
De gjorde att vänföreningen kunde förvärva en fjärdedel av den konst som såldes under tisdagen, till ett värde som uppgår till ca två miljoner kronor. Verklistan kommer att publiceras här på Hertha Hillfons Vänners hemsidan. "Alla givare med belopp 1000 kr eller mer kommer att få sitt namn publicerat på gåvolista med undantag för de som valt att vara anonyma. Verken samlas i en stiftelse vilket ger en långsiktig garanti att samlingen hålls intakt. Stiftelsen kommer också kunna ta emot donationer av andra verk ur Herthas produktion.  Vi gläds och är oerhört tacksamma för det stöd som visats föreningen från olika håll."
 Ett Arv att Förvalta med verk av Hertha Hillfon visas på Tomelilla konsthall till 1 februari 2015.

Inga kommentarer: