onsdag 31 december 2014

Goda nyårslöften med konkreta mål!

Mitt nyårslöfte inför 2014 uppfyllde jag i och med min flytt till Österlen och min viktnedgång dessutom, så mina förändringar blev verkligen förbättringar! Så skål för ett gott slut och ett ännu bättre 2015!
Skål för ett riktigt gott 2015!
När det gäller att uppfylla just nyårslöften bör man tänka på samma sätt som vid alla förändringar;  "Vi kan förändra vilka vanor som helst om vi bara vet hur de fungerar" som journalisten och författaren Charles Duhigg sa i inlägget jag skrev här. Läs gärna om hur det går till här
Håll dig lugn och fokusera på kompensationenKompensationen är givetvis att du når målet!
Bild lånad från http://www.zazzle.se
Även DN skrev om det igår under rubriken Expert: Så lyckas du hålla ditt nyårslöften. Experten i artikeln heter Liria Ortiz och är psykologen som också skrivit flera böcker om bl a motivation.
– Vad vi glömmer bort är att i alla förbättringar ingår att falla tillbaka i gamla mönster, säger hin i DN. "I stället för att slänga alla nyårslöften i soptunnan så fort vi tar ett snedsteg, tycker Liria Ortiz att man ska uppmuntra sig själv att se framåt". Det är alltså samma tanke som om man råkar äta godis under en diet så ska man inte ge upp och "skälla på" sig själv över misslyckandet. Istället så får man lova att tänka att det var tråkigt att jag föll dit och istället kompensera det genom att bara äta en omelett till middag, eller ta en tur till gymmet kanske.
Belöningar rakt fram precis som kompensationen
är belöningen att målet ligger nåbart rakt fram
Bild lånad från www.biworldwide.com
 – Om man förstår att löftet är orealistiskt kan man omvandla det till ett mer realistiskt sådant, fortsätter Ortiz i DN. "Överges det helt kommer man i stället att stanna där man var från början. Ortiz anser också att chansen att lyckas är större om formuleringarna är positiva och abstrakta anledningar som att 'det är dåligt att röka' undviks.
 – Chansen att lyckas är nog större om man i stället tänker att 'mina barn blir glada när jag inte röker längre' eller 'jag kan andas bättre när jag cyklar.'"
Dags att förbättras
Här är fler tips på hur du håller dina nyårslöften ur ett psykologiskt perspektiv. De är nämligen lånade från Psykologiguiden.se: "På nyårsafton kommer hundratusentals svenskar att ge sina nyårslöften! Men hur ska du bära dig åt för att hålla dina nyårslöften?
Ta först reda på" varför du gör som du gör "och hur du kan" bära dig åt för att sluta upp med det beteendet. "Formulera sedan löftena positivt*) --- många nyårslöften förblir ouppnådda och bryts ganska snart efter att de fattats. --- en sak som vi ofta inte tänker på i vår entusiasm inför den förändring vi vill göra, är att det nästan alltid finns hinder på vägen, när vi ska förändra oss. Inte minst kräver en förändring både tid, fokusering och omlärande innan den blir en ny vana.  
Nyårslöften? Jag?? Antyder du att jag behöver förändras??
Kompis, jag tycker att jag är perfekt som jag är!"
Ett första tips inför att fatta ett nyårslöfte är att ta reda på vad du får ut av ditt 'problembeteende', vad som gör det svårt att släppa taget om det, och att sedan hitta ett annat sätt att få just det. Ett exempel: du tar några glas vin när du kommer hem på fredag kväll efter arbetsveckan och då stressar du av. Du vill ändra den vanan. Fundera på hur du kan hitta och lära dig att använda ett annat sätt att stressa av innan du fattar ditt nyårslöfte. Då ökar du chansen att lyckas med ditt löfte. --- Tänk efter om det är det för att du verkligen själv vill eller om det är på grund av någon annan, som du är på väg att fatta ditt nyårslöfte! Hur motiverad du själv är kommer att bli avgörande.
Jag ångar aldrig när jag gör det. Jag ångrar när jag inte gör det
Bild lånad från www.google.se.
Här är en övning i två steg för att tydliggöra och förstärka din motivation.
Steg 1. Fråga dig på en 10 – poängs skala [sic!] hur viktig den förändring är som du överväger. Är den jätteviktig för dig (10 poäng) eller bara halvviktig (5 poäng)?
Steg 2. Fråga dig också om hur kommer det sig att du säger den siffran istället för en lägre siffra. Skriv ner dina svar.
Ett annat skäl till att nyårslöften inte fullföljs är att de inte planeras. Därför, och om du har kommit fram till att du vill gå vidare, skriv ner en omsorgsfull förändringsplan.
Rikta in dig på en sak i taget.
Ha delmål.
Belöna dig när du lyckas!
Gör ditt förändringsarbete lustfyllt.
Ladda hem exempel på förändringsplan här!  
Här gör Zelda sina nyårslöften riktigt konkreta på norska.
Klicka på bilden så öppnas den större och norska ord du inte förstår kan du slå upp här!
Viktigt med *)positiva nyårslöften   --- Säg exempelvis att du ska äta grönsaker tre gånger i veckan istället för att ha som nyårslöfte att INTE alls äta choklad.
Akta dig för ord som alltid, aldrig och inte! Varför det? Att lova sig själv för mycket av förändring kan paradoxalt nog öka risken för att den inte håller i längden. Brutna löften kan bli en risk för att man på sikt får en självbild som säger att man inte lyckas med saker och ting."
Lycka till och gott nytt år!

Inga kommentarer: