lördag 16 november 2019

Modern Life av Peter Öhman


Dags för ännu ett inlägg om en konstutställning som tyvärr inte längre går att se.
Vandrare, Böner och Självreflektioner
27 okt var det sista dagen av Peter Öhmans utställning Modern Life på på Galleri Blå i Gärsnäs och då tog jag mig dit. Då var också sista dagen som det var öppet för i år och då var Öhman själv också där för att hämta sina verk.
Vi pratade bl a om att han är från Hovfors och att hans tjej också kommer från Jämtland, närmare bestämt Frösön. När Peter var ung jobbade han på Domnarvets järnverk i Borlänge och hans hantverks-skicklighet är uppenbar i verken som framställts av bl a drivved och annat upphittat.
I utställningen visas, utöver dessa objekt och skulpturer i bl a trä, masonit och metall också måleri och kollage med tidningsurklipp. Peter Öhman är autodidakt och använder det som finns till hands i sin konst, men är ändå rotad i konsthistorien och främst då Modernismen. 
Målningarna/kollagen är också gjorda på annat än vanliga pannåer och dukar. I dem finns utöver tidningssidor även notblad inkorporerade vilket ger ett ärligt och lite rufft intryck som verkligen gifter sig med objekten och skulpturerna.
Portar till andra kanske både lägre och högra världar minner om ladugårdsdörrar fast monterade som om vore det flerfamiljshus.
Böner (ovan) påminner med sina pinnar i räta rader mig om katolicismens radband för att hålla ordning på antalen Ave Maria och Pater Noster eller buddhismens bönetavlor, även om Öhman inte känns särskilt religiöst grubblande. Som han säger till Ystan:
– Bönen är en möjlighet att komma vidare. Man understryker att det inte rör sig om några religiösa böner. Han riktar bönen till sig själv.
Hamnar är också motiv i Öhmans motivvärld.

Skulptur/objektet ovan av drivved installerad med en målning av densamma där den framstår som en fyr i ett upprört hav.
Öhman flyttade på 1990-talet till Österlen och tidigarr Ica-butiken Jollen i Vik, som byggdes om till galleri. En eldsvåda förstörde den men det gick att  återuppbygga och efter branden tog Öhman tillvara på urverket till en gammal Amerikaklocka som blev eldens rov och den är infogat i Pappa – titta det brinner (ovan).
Kunde givetvis inte lämna galleriet utan att återuppleva barndomens Kafe Slalom med brödportion och (riktig) varm choklad med vispgrädde.

Inga kommentarer: