torsdag 14 november 2019

Soppor

Så här när hösten snart är slut vill jag tipsa om härliga soppor att värma sig med (fast det just här på Österlen brukar vara varmt länge.)



Sötpotatis- och morotssoppa 4 portioner
Koka upp
1 liter vatten
med benbuljong alt 2 buljongtärningar
 Skala
 4-5 morötter 
1 gul lök 
1 stor (c:a 300 g)sötpotatis  
Skär i bitar. Hetta upp
1 msk smör el olivolja
bryn löken ett par minuter i en gryta utan att den tar färg. Lägg ner sötpotatis och morot och häll över buljongen. Smaksätt med
1 tsk riven ingefära 
Koka soppan tills grönsakerna känns mjuka, c:a 15 min. Pressa
1 dl pressad saft av grape (gärna blodgrape) 
Häll juicen i soppan. Smaksätt med
salt och nymald svartpeppar 
Mixa soppan till krämig konsistens.


Rödbetsoppa med pepparrotskräm 4 portioner
Skala
500 g rödbetor 2
 gula lökar 
Grovriv dem på rivjärn. Skala och hacka
1 vitlöksklyfta/Ramlök 
Fräs rödbetor, lök och vitlök i
2 msk smör 
i en rymlig kastrull cirka 2 minuter. Tillsätt
1 liter vatten benbuljong 2 kött- eller grönsaksbuljongtärningar 
1 lagerblad 
1 tsk stött kummin 
Koka under lock på svag värme 20-30 min och gör under tiden pepparrotssskräm:
Blanda
2 dl crème fraiche
 1/2 dl färskriven pepparrot eller pepparrotsvisp 
1 tsk saft av citron 
Smaka av med
salt och peppar eventuellt en lite kvist timjan
Ställ kallt fram till servering. När soppan kokat klart Tillsätt
1-2 msk vinäger 
och smaka av med.
salt och peppar 
Broccolisoppa 4 portioner
Skiva eller hacka
 500-700 gram färsk broccoli, c:a 2-3 huvuden 
Skala och hacka
1 liten gul lök 
1-2 klyftor vitlök / ramsslök
Fräs i
2 msk olivolja 
några minuter. Tillsätt
1 l vatten, mjölk/benbuljong  (grönsaks-eller kycklingbuljongtärning) 
Koka broccolisoppan i 5 minuter. Mixa med stavmixer eller mosa broccolin lite med till exempel en potatisstöt så blir den krämigare. Smaka av broccolisoppan med
salt och vitpeppar 
1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
Rör i kokbar
1 dl crème fraiche 

Servera gärna med surdegbröd!

Inga kommentarer: