21 februari rapporterades det i många medier om något jag uppmärksammade redan 2015 och 2018, nämligen: Ny forskning: Kulturintresse kan minska risken för alzheimers," som SVT rapporterade.
"Att hålla igång hjärnan med kulturella aktiviteter i medelåldern kan minska risken för att få demens senare i livet. Det visar en ny studie från AgeCap, Centrum för åldrande och hälsa, vid Göteborgs universitet. Forskare vid AgeCap Centrum för åldrande och hälsa, vid Göteborgs universitet har nyligen publicerat en studie som visar att kulturella och fysiska aktiviteter i medelåldern kan leda till minskad risk för demens.- Resultaten visar att hjärnstimulerande aktiviteter, som att läsa, sjunga, gå på teater eller konsert, och att vara fysiskt aktiv, som att promenera, spelar en viktig roll i förebyggandet av demens i högre åldrar, säger Jenna Najar, läkare och doktorand från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande. Studien som ligger till grund för två tidigare undersökningar följde 800 kvinnor under 44 år. När studien startade fick kvinnorna ange hur aktiva de var när de kommer till både fysiska och hjärnstimulerande aktiviteter. Bland annat undersökte man hur ofta kvinnorna utövade intellektuella och konstnärliga aktiviteter som att läsa, lösa korsord, sjunga, spela instrument och gå på teater. Under den drygt 40 års långa uppföljningen utvecklade 194 kvinnor demens, oftast insjuknade de mer än 30 år efter att de tillfrågats om sina aktiviteter. Aktiva löper lägre risk. [Genomgående mina kursiveringar.]
Resultaten visar att kvinnor i gruppen med flest hjärnstimulerande aktiviteter hade 34 procent lägre risk att utveckla demens och 46 procent lägre risk att utveckla demenstypen Alzheimers sjukdom än kvinnorna med lägst antal hjärnstimulerande aktiviteter. Detta var oberoende av hur fysiskt aktiva de varit. Det ska nämnas att man inte skiljer på de olika typer av hjärnstimulerande aktiviteter vilket gör det svårt att säga något om en specifik aktivitet.
Studien visade också att gruppen med högst fysisk aktivitet hade 52 procent lägre risk att utveckla demens orsakad av kärlsjukdomar i hjärnan, oberoende av hur mentalt aktiva de varit. Samtliga resultat var även oberoende av andra riskfaktorer för demens, som till exempel högt blodtryck eller låg utbildning.
– Detta visar ännu en gång att det finns många möjligheter att förebygga demens och att det kan vara lika viktigt att satsa på kulturella aktiviteter som på fysisk aktivitet för att bibehålla ett hälsosamt åldrande.
– Det är också viktigt att komma ihåg att det inte krävdes någon hög aktivitet för att få en effekt, säger Ingmar Skoog, föreståndare för AgeCap och ledare för studien, i pressmeddelandet."
För att citera pressmeddelandet vidare:
"Studien fann även att gruppen med högst fysisk aktivitet hade 52 procent lägre risk att utveckla demens orsakad av kärlsjukdomar i hjärnan, oberoende av hur mentalt aktiva de varit. Alla resultaten var även oberoende av andra riskfaktorer för demens, så som högt blodtryck, låg utbildning och rökning.
– Detta visar ännu en gång att det finns många möjligheter att förebygga demens och att det kan vara lika viktigt att satsa på kulturella aktiviteter som på fysisk aktivitet för att bibehålla ett hälsosamt åldrande. Det är också viktigt att komma ihåg att det inte krävdes någon hög aktivitet för att få en effekt, säger Ingmar Skoog, föreståndare för AgeCap, och ledare för studien."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar