måndag 14 november 2016

Leilas olivfocaccia som jag gör dem


Leilas Focaccia  2 st
Smula 
25 g färsk jäst 
i en bunke och vispa ut den med
3 dl ljummet vatten 
1/2 dl olivolja 
2 msk honung 
1 msk flingsalt 
Tillsätt lite
7–8 dl dinkelmjöl 
i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter. Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar. Platta ut tills de är cirka 1 1/2 cm tjocka. Jäs till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite
Olivolja 
vetemjöl flingsalt i bottnen i cirka 30 minuter. Min deg blev så lös och jag ville inte tillsätta mer mjöl då det skulle bli torrt då. Istället gräddade jag dem i smorda formar, vilket blev suveränt gott. Sätt ugnen på 250°.
Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över 
flingsalt
eventuellt annan smaksättning (t ex rosmarin, körsbärstomater eller rödlök). Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i 250° cirka 10 minuter.

Inga kommentarer: