onsdag 12 oktober 2016

Vernissage hÖsterlensalongen 2016

I lördags var det vernissage för årets hÖsterlensalongen, dit tre av mina målningar antagits.
105 konstnärer hade sökt med upp till fem verk vardera varav 36 antogs med sammanlagt 80 verk. Jag fick med tre av målningarna från Konstrundan (se ovan).
I år välkomnades konstnärer från hela Skåne att ansöka, men bara 1/3 av de antagna bor utanför Österlen. Tidigare år har hÖsterlensalongen enbart välkomnat Österlens-konstnärer, men det har efterfrågats av fler att också kunna söka.
Konstnären Frank Björklund, som satt i juryn tillsammans med TV-producenten Sten M Rosenlund och Gertrud Sandqvist, som är rektor på konsthögskolan i Malmö, höll invigningstalet där han bl a berättade att det varit väldigt hård konkurrens. Bara de anonyma verk som alla tre valt kom med.
Konstnärlig luffarslöjd på toalettdörren till
Gyllengården. Vet dock inte vem som gjort den
Det togs med 80 verk av 36 konstnärer av  105 sökande. Jag var en av de yngsta och faktum är att enbart fyra konstnärer är yngre än jag. Det säger i o f s mer om befolkningsunderlaget just här särskilt på Österlen, men handlar nog också om att det främst visas måleri, textilier och fotografi på hÖsterlensalongen även i år. Inga relationella verk, videokonstinstallationer eller samtidskonst alls (vilket jag även la märke till ifjol).
Ovan sitter Sittande Kvinna i keramik av Cecilia Bynke med akrylmålningen Skam av Mariann Meijer Annerfeldt bakom till vänster och På Tulpanbädd med Hund i olja av Ulla Bolin bakom till höger.
Det kändes ovanligt lugnt att komma dit till vernissagen när Hans Wåhlander gjort ett så fantastiskt fint jobb med hängningen så att alla verk kommer fram på bästa tänkbara sätt och Ann Mari Wåhlander med katalogen! 
I normala fall har jag som konstnär och/eller curator jobbat ända in i det sista före utställningen, men här kunde jag tryggt lita på att allt skulle fungera ändå efter att ha sett tidigare års hÖsterlensalongen
Eftersom hela hÖsterlensalongen i år visas på Gyllengården (ifjol fanns verk också i Galleri Ekdala) visades mina och bl a målningar av Hans Elander (ovan), som f ö vann publikomröstningen Guldramen ifjol, i sommarrummet där det också finns kafé.
Min egen favorit just till Guldramen är Ursula Härdelin-Karlstedt, vars smått ekivoka vävar med snitt fanns bredvid mina målningar, så jag la min röst på Knäppt som här visas vill vänster om hennes Oknäppt.
Håkan Fredén har varit med även tidigare år och visar i år fotona Utgång, Gravstenar och Grinden. Till höger därom skymtar blyertsteckningen Kontaktbarn 1 av Therese Thorgren.
Olle Gudbrand visar oljemålningarna Ursprung, Skymning, Landskap Sett genom Bilfönster och Ett av deras Möten. Han är en av "oss ungdomar" (något som känns lite speciellt att skriva när en är 40+..).
Peter Öhman visar fem målningar/kollage som han kallar Hamngruppen. Han driver även Tångdala Lönnkrog på somrarna.
Akvarellerna Gamla Ting I och II av Ulla Wollin-Kulle och oljemålningen Sensommar av Birgitta Fagerlund.
Louise Villa har målat Högsommar i olja och Gertrud Widholm Brittle Deformation i akryl/olja, 
Nedan oljemålningen Alchemy av Alexandra Freccero.
 hÖsterlensalongen har öppet på Gyllengården  fre - sön kl 11 - 16 t o m 6 november och där finns mycket mer att se och uppleva!


Inga kommentarer: