torsdag 11 juli 2013

Utflykter i massor

Som fler bilder från Jordgubbslandet kanske skvallrat om så har jag varit på flera utflykter förra veckan.
Just i juli är mycket öppet, så innan Maja for till Österlen i fredags passade vi på att åka runt en del. Ovan och nedan till Hara ångbåtsbrygga, där det är ett trevligt kafé så hår års.
Dit åkte vi för att äta våfflor till lunch förra måndagen.
tisdagen for vi istället söderut efter Vallsundsbron för att besöka "den livgivande" Mariakällan i Marieby.
Om man åker till Marieby hembygdsgård är det bara att följa skylten och där finns också en informationskylt som berättar om Mariakällan:
"Källan bär namnet Jungfru Maria källa eller Jungfrukällan och har i alla tider betraktats som en hälsokälla. Att den haft stor betydelse visas klart av att traditionerna kring den hållits levande genom år hundrade [sic!]. När det i början av 1900-talet blev på modet att "dricka brunn", kom brunnsgäster även till Bye för att dricka sig till hälsa i Mariakällan.
---Under flera år användes området som betesmark, men igentrampning som följs.---Marieby hembygdsförening beslöt vid ett sammanträde år 1987 att ska igen den egentliga källan och restaurera den.--- Med hjälp av Länsmuseet och Naturhistoriska riksmuseet kunde man datera dessa fynd till mitten av 1700-talet och Mariakällan var funnen. Området röjdes upp och källan försågs med "brunnsmur" och stenhällar att gå på.--- Mariakällan kunde återinvigas 1989 efter många hundra år."
Givetvis fikade vi också när vi nu ändå var så nära Marieby hembygdsgård, som varit en favorit i många år för sitt fridfulla läge. 
Marieby kyrkoruin finns också alldeles intill. Den medeltida kyrkan, som förstördes vid en brand 1876, har korta och breda rektangulära plan som var typiska för 1300- och 1400-talen, men den dateras ända tillbaka till 1200-talet. 
På torsdag begav vi oss så till Rödön och Jordgubbslandet 
Eftersom det var blåsigt så satte vi oss inne i växthuset och avnjöt jordgubbstårta och jordgubbsshake.
Där inne är det nästan som i paradiset med stora växter, fast himlen såg så här dramatisk ut:
Växterna, som Hibiscusen nedan, är suverän reklam för näringen som säljs där, så naturligtvis investerade vi även i sådan.
Tack vare den blir mina blommor (inte lika gigantiska som där, men) oerhört frodiga. Jag borde ha odlat mer den här sommaren, men har i a f satt lite sallad och kryddor i drivhuset i köksfönstret nu.
inte mycket men säkert mycket gott!

Inga kommentarer: