torsdag 25 juli 2013

Konstiga Yran 2013

Givetvis innebär den innevarande Yran-veckan också att det visas konst lite här och var i min lilla stad. Här är några exempel. Bilden nedan är ur Linda Peterssons videoverk Modernismens Monument, som premiärvisades igår kväll på Storsjöteatern. 
Det är filmat av Jamie NoakesLinnvasselvs underjordiska vattenkraftverk med dansaren Maria Nilsson-Waller och elektronikaduon Systraskap har gjort musiken, så filmen är ett gränsöverskridande samarbete.Verket visades också dels i Gamla kyrkan innan Systraskaps Klubblandspelning  och kommer att visas igen i kväll 20 - 1 i Rökrummet i Storsjöteaterns foajé. Det är ett mäktigt verk som dessvärre inte kom helt till sin rätt med den gassande solen utanför som när jag var där.
 
Utanför  visas också  Charlotte Enströms teckningar av Yran-publiken vid Badhusparkscénen under titeln Crowd. Det är kritteckningar som verkligen visar hängivenheten och glädjen längst fram vid kravallstaketet.
Jag känner så väl igen mig själv i människorna på bilderna för innan min olycka var det absolut främsta nöjet för mig och mina vänner att trängas eller ännu hellre dansa runt längst fram på live-konserter.
Lennart Jonasson, som varit  Yrans "hovfotograf" under dessa 30 år visar bilder dels på Kärnan i den tidigare Nordea-lokalen och dels på det egna galleriet Mono, men dit har jag inte varit ännu. Där visar han också bilder av Rolf Adlercreutz.
På Ahlbergshallen visas Folkets Yra av fotograferna Tommy Andersson, Göran Strand, Roger Strandberg och Daniel Stenbäck. De har fotat på Storsjöyran 1996 - 2012 och visar sammanlagt närmare 300 färgfotografier i större och mindre format.
Många bilder känns väldigt bekanta som publik- och miljöbilder men där finns också några mer oväntade som det av torkande badkläder nedan.
Artistbilder finns det också flera stycken och jag väljer (givetvis) att visa en av Iggy Pop. Alla bilder kommer att säljas sista dagen, 28 juli.
Under veckan kan man även se all kortfilmer från A Fistful of Jamtland och däribland min egen Borta Bra - Jämtland betraktat från Österlen.
Yrans minibio ligger precis vid västra station bredvid Välkommen Hem-tältet och filmerna visas i loop mellan kl 12 - 17 t o m lördag.
Jag gick bara förbi Ben & Jerry-glassbilen i Badhusparken utan att ens kolla vad glassen kostar. Det måste vara det yppersta beviset på att jag är inte mig själv nu. 

Inga kommentarer: