söndag 16 september 2012

Inspirerande Abramovic

Marina Abramovic är den oerhört starka och inspirerande performance-konstnär från Belgrad som K-special sände en fantastisk dokumentär om tidigare i år. Den går tyvärr inte att se längre, men Abramovic är fortfarande och kanske än mer aktuell. I måndags publicerade bl a DN en stor artikel om henne. Den ligger tyvärr inte ute på nätet, men om du klickar på den nedan så öppnas den så att du kan läsa den här.
Marina Abramovic på DN Kultur i måndags
Abramovic är nog mest känd för den performance Balkan Baroque, från Venedig Biennalen 1997, som hon också tilldelades Guldlejonet för. Där uppträdde hon på en scen belyst med två video-monitorer som visade hennes föräldrars bilder. Själv satt hon på en hög med ben (se bilden nedan) som hon skrubbade rena för att få bort allt kött från. Hon berättade också legenden om varg-råttan, som äter sina artfränder som en kannibal när den är rädd. Naturligtvis var det kriget på Balkan hon behandlade i  Balkan Baroque.

2010 uppmärksammades hon även för en performanceThe Artist is Present,MoMa i New York, som du kan läsa mer om i artikeln nedan. The Artist is Present tog även Jessica Gedin upp i P1:s Spanarna i fredags.
Anledningen till artikeln är nog främst filmen om Abramovic som nyligen visades på Venedigs filmbienal. Bob Wilsons Life and Death of Marina Abramovic kan du se en bit ur ovan. Hon planerar också att öppna ett eget museum.
stor artikel om  Abramovic  ur måndagens DN . Den ligger tyvärr inte ute på
nätet, men om du klickar på den ovan så öppnas den så att du kan läsa den!
Marina Abramovic är en väldigt speciell kvinna och jag tror att hon är en av förebilderna till konstnären Maud i  filmen the Big Lebowski. Spännande med  performance, men dessvärre inget för mig.

Inga kommentarer: