lördag 14 april 2012

"Nya" pelargoner

Jag har så mycket pelargoner och Sonja brukar köpa nya ut till "rastplatsen", där hennes planteringar finns, liksom bord och stolar. Jag tar i år skott av mina, så att de hinner växa till sig innan jag planterar ut dem och tänkte att det inte skulle behöva köpas. Eftersom mina är så taniga efter vintern behöver ändå en del köpas, eftersom det inte kommit så mycket skott ännu. Helst ska man ta skott mitt på sommaren när skotten är stora och det finns mycket ljus för moderplantans återväxt. Det går bra att göra det ända från vår till höst och nu har jag främst tagit skott för att få moderplantorna  att bli buskigare. 
Mina plantor är långa och glesa efter vintern (se nedan), men fem skott fick jag i a f till + att jag satt i de krukor jag har som det ser dåligt ut. När du ska ta skott bör du använda en ren vass kniv och tvätta kniven innan du börjar skära i en ny planta.  Skär ovanför ett utåtriktat blad eller invid stammen, där det ser ut att ändå komma nytt. Skottet kan vara mellan fem och tio cm långt och bör ha ett par blad. Helst ska skottet inte ha hunnit blomma.
Här ovan syns snittytan på en moderplanta i mitten. Om biten nedanför nedersta bladet på den nytagna sticklingen är lång skär ner det till någon cm:s längd. Bryt försiktigt eller skär av de nedre bladen på skottet och låt max tre, fyra blad vara kvar i toppen. Skaftet bör bli ca 3 -4 cm långt. 
Sedan satte jag skotten i en liten kruka med såjord, men man kan också stoppa ned dem i samma kruka som moderplantan. Vattna. Nu vill skottet ha det runt +20 gradervarmt, helst också med undervärme, för att snabbt bilda rötter. Sätt det gärna på fönsterkarmen ovanför ett element, men skydda det mot direkt solljus. Se till att det är fuktigt i jorden/torven tills skotten har bildat rötter, inte blött och inte torrt. Låt skottet få vara stilla denna känsliga period, ta inte upp det och se efter om det börjar komma rötter!
Det tar mellan två och åtta veckor för skottet att bilda rötter. Ser skottet friskt ut, så är allt bra, det är bara att vänta. Skotten har fått rötter när de börjar växa. När rötterna kommit är det dags att plantera om dem i näringsrikare jord, gärna blomsterjord, med små lecakulor om krukan inte har hål i botten. Det är bra att börja med att ha skottet i en liten kruka, och efter hand som plantan växer planterar man om den i större.
Om det nyplanterade skottet inte grenar sig själv, så bör det toppas. Så om du låter skottet växa lite kan du få en stickling till! Skär av plantan efter det 4:e – 6:e bladet nerifrån och låt ca 5-7 cm vara kvar. Det kommer att växa ut nya grenar alldeles ovanför där bladen sitter fästade på stammen, vid i alla fall de två eller tre översta bladen.
alla dessa  pelargoner dog tyvärr, då det
är för varmt i odlingsboden
Sonja ska för övrigt få operera sitt dåliga knä nu på måndag, så jag hoppas verkligen att hon snart blir bättre! Hon har knappt kunnat halta fram i över ett år och under tiden har jag haft hand om hennes planteringar, men jag har inte alls hennes förmåga (än).

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

2 kommentarer:

Maja sa...

ack för ett intressant inlägg om pelargoner!

Hälsningar från Maja

Lyckans Smed sa...

Tack för att du vill läsa, Maja!
/*