Som jag berättat tidigare skrivit befann jag mig förra veckan i Simrishamn och runt om Österlen för att få se Magnolian blomma, äta färsk sparris och möta försommaren! Jag inleder därför med sparrisen, som blev så pass försenad i år att Sparrisfestivalen som burkar vara två veckor tidigare där istället fick bli en Rabarberfestival. Vecka 20 såg det dock så här fint ut på sparrisfälten utanför Simrishamn:
det ser så roligt ut med sparrisarna som fräckt tittar upp ur sandjorden, eller hur? |
När vi klev ur bilen hos sparrisodlaren välkomnades vi av en sällskaplig bulldog som visade oss in till mattes sparrisbutik. Där fick vi veta att för den sparris de odlar tar det fem år innan den kan skördas. Eftersom vi fått beställningar norrifrån köpte vi med oss drygt 1 kg sparris
så här mycket blir ett drygt kilo sparris |
ingen dålig vardagsmiddag, som dessutom består av svampomelett och marinerade kronärtskockor |
Hos syster med familj tillreddes dock den riktiga festmåltiden; baconlindade grillade sparrisar
innan sparrisarna läggs på grillen måste de läggas i olja så att de inte blir torra eller börjar brinna |
Käre svågern tillredde så grillat viltsvin och en underbar sås av färsk dragon och grädde och till det severades både kokt nypotatis och
svågers goda sås med dragon var superb till vildsvinet |
... till dessert jordgubbar, som köpts nyplockade från Vik på Simrishamns torg samma morgon:
så gott att det bara knollrar sig inom mig |
Gräddig dragonsås till Vildsvinsfilé
För 4-6 personer.
3 vitlöksklyftor
2 dl grädde 40%
½ dl mjölk
1 msk örtsalt
1 msk dragon
1 msk torkad persilja
1 msk viltfond
Lite svartpeppar
Häll grädden och mjölken i stekpannan (med stekskyn. Någon sådan blir det ju inte när man grillar dock) och rör eller vispa om. Krydda och koka försiktigt upp på svag värme. Smaka av. Smaklig måltid!
Så här god tyckte svåger att hans sås var:
½ dl mjölk
1 msk örtsalt
1 msk dragon
1 msk torkad persilja
1 msk viltfond
Lite svartpeppar
Häll grädden och mjölken i stekpannan (med stekskyn. Någon sådan blir det ju inte när man grillar dock) och rör eller vispa om. Krydda och koka försiktigt upp på svag värme. Smaka av. Smaklig måltid!
Så här god tyckte svåger att hans sås var:
barnen trodde inte sina ögon... |
4 kommentarer:
Oj, vad det såg nice ut!
:-)
S
Den middagen heter DUGA det .. :)) Gourmeten som "slickar" på skeden .. Är det en Kerstis .. :-O .. Tycker mig känna igen denne .. ;)
Roger V
Såssleven var det som inte behövdes diskas. En dragonsås som var något av den godaste sås jag gjort.
Tomas K
Den var verkligen helt suveränt god! Inte bara såsen utan hela middagen, faktiskt.
/*
Skicka en kommentar