skalet från 2 humrar
1 st hackad gul lök
3 msk matolja
1 msk tomatpuré
1 msk cognac
5 st vitpepparkorn
salt
peppar
2 dl grädde
2 dl mjölk
0.5 l vatten
2 st lagerblad
Finhacka hummerskalet i en mortel eller matberedare med kniv. Ju finare bitar desto mer smak! Skala och hacka löken. Fräs den i oljan i en kastrull. Tillsätt hummerskal, tomatpuré och cognac. Häll på vatten så att det täcker. Lägg i lagerblad och vitpepparkorn och låt sjuda 20 minuter. Låt sedan soppan vila en stund. Sila soppan och koka sedan kraftigt tills det bara återstår cirka 1 deciliter. Späd med mjölk och grädde och smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer cognac. Mixa soppan med mixerstav eller i matberedare. Servera gärna med lite hummerkött på toppen och en klick crème fraiche, ett gott bröd, gärna lite sprött och ugnsvarmt och garnera med dill och citronklyfta.
1 kommentar:
så gott!
Skicka en kommentar