tisdag 19 oktober 2010

Mat som källa till lycka

Är  mat man mår bra av.  Riktig mat, som är lagad med omsorg, vacker att se på och som smakar gott. Dagens lunch hade alla dessa komponenter, så nu sitter jag här och ler fånigt. Rödbetscarpaccio, finns en godare lunch?
Vill du smaka detta eller andra recept? Jag lägger alla recet under rubriken Receptet på Lycka, så kan du göra det den dag du har lite betor som ligger och skräpar. Det behöver inte nödvändigtvis vara Rödbetor, utan går lika bra med Gul- eller Polkabetor. De är väl fortfarande billiga att köpa, tror jag.
Carpaccio med Polkabetor

(Röd)betscarpaccio med Fetaostcrèm 4 - 6 port
600-700 g betor (röd-, gul eller polkabetor)
50 g valnötter eller hasselnötter - grovhackade
Svartpeppar - nymalen
Flingsalt
1/2 msk olivolja
1/2 msk balsamvinäger
70 g Fetaost
(1 klyfta vitlök - skalad o pressad)
4 msk matyoghurt
sallad/ruccola/spenat
Borsta betorna i rinnande vatten , men behåll skal o rotspets. Koka betorna al dente, prova med sticka hur länge. Rosta nötterna i torr panna så de får färg, under tiden. Mosa även ihop fetaost, matyoghurt (och vitlök) i en skål. Låt betorna svalna i kallt vatten o gnid så bort skal o spets med handskar på händerna. Skiva dem tunt med osthyvel. (Var i diskhon, håll fast ordentligt o var försiktig så att det inte sprätter rödbeta över hela köket...) Lägg skivorna omlott på ett fat, salta, peppra o häll olja och vinäger mellan lagren. Skeda hälften av Fetayoghurten över. Strö över nötterna o garnera med sallad (groddar o blommor).
Servera resten av Fetayoghurten i en skål till o njut!
Borsta betorna i rinannde vatten , men behåll skal o rotspets. Koka betorna al dente, prova med sticka hur länge. Rosta nötterna i torr panna så de får färg, under tiden. Mosa även ihop fetaost, matyoghurt (och vitlök) i en skål. Låt betorna svalna i kallt vatten o gnid så bort skal o spets med handskar på händerna. Skiva dem tunnt med osthyvel. (Var i diskhon, håll fast ordentligt o var försiktig så att det inte sprätter rödbeta över hela köket...) Lägg skivorna omelott på ett fat, salta, peppra o häll olja och vinäger mellan lagren. Skeda hälften av Fetayoghurten över. Strö över nötterna o garnera med sallad (groddar o blommor).
Servera resten av Fetayoghurten i en skål till o njut!

Inga kommentarer: