söndag 10 maj 2020

Egenodlad stjärnanis!?

Åh, tror att jag efter åratals försök lyckats driva upp en planta från stjärnanis! (Har tyvärr glömt märka krukan så är därför inte helt säker..).
Inbillade mig att all anis skördas som stjärnanis så att jag lika gärna kunnat testa m vanliga anisfrön fast de ser så totalt annorlunda ut? Tänkte att de är mer processade o därför torde vara svårare att odla upp. Fann dock att det t o m är olika växter enl www.alltomtradgard.se som fortsätter:
Det ser t o m ut som om det är två små plantor!

Stjärnanis Illicium verum är träd odlade i Asien för sina aromatiska frukter, som används till krydda i de asiatiska köken. Frukterna är rosettformade hårda baljkapslar bestående av 6–12 delar. Hos oss används de mest som smaksättare och dekoration i efterrätter och bakverk, men man brukar inte äta själva kapseln.   
Det här är inte stjärnanis utan anis, en ört som kan odlas Sverige.
Denna o nästa bild lånade ur www.alltomtradgard.se
Stjärnanis ska inte förväxlas med anis Pimpinella anisum. Även om de har en liknande lakritssmak, så är det helt olika växter. Anis är en ettårig ört och kryddväxt som tillhör familjen flockblommiga växter, och den växer förvildad i Sverige. Anisens frön används som kryddor i bröd och i populära spritdrycker som absint, arrak, Jägermeister, Pernod och O. P. Anderson. Det är från anisörten som man utvinner anisolja”
Stjärnanis är rosettformade baljkapslar som växer på träd i Asien 
Läser vidare på www.ytterjarnaforum.se att: ”På ett alltid grönskande träd i magnoliasläktet [alla kursiveringar är mina!] kommer ibland små gulvita blommor vars frukter skördas och soltorkas till en aromatisk och spännande krydda – stjärnanis.  
Som en vacker fossil stjärna. I vart och ett av 6 – 12 baljkapslar, sammantryckta från sidan i rosettformation med spetsiga avslut, finns ett glänsande brungult, rödbrunt hårt frö. Det är där godsakerna sitter!  Smaken påminner om anis som den inte alls är släkt med men är starkare, sötare och lakrisaktigare. En enda stjärna räcker långt. Med tanke på att den använts till medicintillverkning av Tamiflu emot fågelinfluensan är det klokt att inte överdosera stjärnanis. Ett koncentrat av ett enda ämne, här shikimic-syra i Tamiflu-medicinen, kan åtföljas av biverkningar och kontraindikationer.  
I Sverige använder vi den mest i bakverk, bröd och alkohol. Vi kunde gärna krydda matlagningen oftare med den i fet mat, grytor och såser. I Kina är den ett måste i deras kryddblandning fem kryddor. I Indien är den inte sällan med i garam masala-blandningen.  
Blötlägger o försöker numer grodda mina stjärnanisfrön i 
groddlådan. Tidigare satte jag dem direkt i såjord 
men inget hände då de antagligen ej var groddbara

Stjärnanisen odlas och används mest i Asien, Kina och Vietnam. Där den förutom i köket även ingår i parfym och tvål. Inkokta päron med stjärnanis i sockerlag ger en ton av mystik och främmande men ändå välbekant smak som utgör just det där ’lilla extra’ som höjer och förundrar och gör oss så gott.” Kommer sannerligen att förundrat glädjas om jag får min stjärnanis att blomma och få frukt, om så bara i mitt fönster!
Uppdatering: En god vän kommenterade att det ju, precis som jag tycker, påminner om en ärtväxt och då klack det till i mitt usla minnedär är nog förklaringen till omärkt kruka. Några ärtlika frön låg lösa så satte nog dem i krukan... Nåja, har i a f lärt mig mer om stjärnanis, som ju är ett träd o ingen ärtväxt. Kommer dock inte att ge upp mina försök att grodda o odla upp sådana frön i fortsättningen och ärtväxter är ju gott!

Inga kommentarer: