onsdag 25 mars 2020

Kan svarta bönor vara svaret på alla böner?

När suget efter choklad sätter igång (så där en gång i månaden för oss kvinnor i a f) vill vi (kanske?) ogärna förstöra vår form med snabba kolhydrater och oftare än direkt efter träning, när musklerna skriker efter just det. Dessutom vill vi tränande ha mer proteiner så då bör ju svarta bönor vara svaret på i a f de bönerna.


(Glutenfri) Chokladkladdkaka med svarta bönor 8 bitar
Sätt ugnen på 200º
Mixa
3 dl kokta svarta bönor
till ett slätt mos. Tillsätt
1 dl kallt kaffe alt. 4 droppat mintextrakt e dyl
och mixa lite till. Rör ihop med
11/2 dl mandelmjöl
½ dl psylliumhusk 
1 dl rapsolja
0.5 dl kakao
1.5 dl råsocker/4-5 mk agaveirap
ev finrivet skal från 1 ekoapelsin/2 tsk hackad mynta/några 
     droppar pepparmintsolja
2 krm salt
Olja in en liten form med löstagbar botten (c:a 18) och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen ca 25 min i 175º Låt svalna helt. Jag hade ingen chodkaka så siktadde bara över
florsocker
men gott är äkert även
kokos
Chokladganache
Bryt
100 g mörk choklad
i små bitar i en bunke. Koka upp
1 dl vispgrädde
i en kastrull och häll i chokladen. Rör tills chokladen lösts upp. Häll chokladganachen över den svala kakan. Ställ i kylskåp några h före servering.

Det var faktiskt när jag senast bakade mitt goda bönbröd jag blev chokladsugen men hellre ville ha bönornas proteiner och därför testade och modifierade detta recept.

Tänker försöka så svarta bönor även i år men väntar nog med det eftersom de inte kan planteras ut förrän vid 15C. Traditionellt på Beda-dagen här på Österlen alltså först 27 maj. Vill inte att de ska hinna växa sig alltför långa dessförinnan, men blötlägger ändå för att frysa in o göra t ex biffar, antiinflammatoriska biffarbrownies på två sätt, Chokladtryfflar och mexikansk röra med sötpotatis. Så mycket gott av denna böna!

Inga kommentarer: