torsdag 21 mars 2019

Bortom (General-)smärtan med Bai Hui


Jag får akupunktur nu eftersom jag åter dras med hjärnvärk. Min sjukgymnast/ kiropraktor/ massör är lika intresserad av alternativa metoder som jag, så vi har väldigt givande diskussioner. Han sätter en nål också mitt på huvudet; den punkt som inom Qi Gong kallas Bai Hui, så nämnde hur väl jag känner av just den för honom. Den heter så faktiskt också på mandarin inom akupunktur , men de kallar den främst GV 20 eller Generalen [the Governor]. Vilken anses var en av de viktigaste akupunkturpunkterna (som alltså också härrör sig till kronchakrat eller lotusen med 100 kronblad). Jag upplevde själv att den verkligen gör stor skillnad så jag bestämde mig för att kolla upp den,
 
Hittade då fantastiskt att Bai Hui inom TCM och akupunktur främst används för att "rensa sinnena  och lugna själen.
Effektiv behandling av just denna punkt har bevisats effektiva (då de s a s rättar till ’särskilda disharmonier’) som innebär bl a huvudvärk, tinnitus, nästäppa, yrsel , mentala problem och prolaps av såväl  rektum som livmoder". Jag har haft stora problem med det näst sista sedan min operation för 3 1/2 år sedan och har väntat på operation sedan dess.
Bild lånad från www.miridiatech.com
Läser på www.martialdevelopment.com att Bai Huisom finns högst upp på huvudet, är känd under många olika namn . Inom akupunktur kallas den Du Mai 20 (百会), punkten där kroppens  Yang-energi naturligt löper samman. Inom kundalini, tantra- och annan indisk yogas heter heter den Sahasrara (kron-)chakra. Inom många esoteriska traditioner, ses Bai Hui som porten mellan människan och himlen.   
När Bai Hui lyfts rätas ryggraden ut. Den  moderna stillasittande livsstilen leder till patologiskt böjd rygg, vilket ger stelhet, ryggsmärta, huvudvärk, dålig matsmältning och andra hälsoproblem. På samma sätt används REN1/Hui Yin, DU20 för att rätta till rubbningar i de olika ’polerna’ av vår torso, föga överraskande, banorna på dessa givna meridianer, från bäckenbotten, basen för ryggraden och i den ena änden till huvudet i den andra änden. Sammankopplingen av Ren- och Du-
meridianerna är hela meningen för det Mikrokosmiska Kretsloppet inom qigong-praktiken.

Bild lånad från www.bai-hui.si

På höjdpunkten av din kropps berg, nordpolen av din kroppsliga planet ligger Bai Hui -’Hundra konvergenser" [möten] - den 20:de punkten på Det Styrande Fartyget  (dvs Du Mai). Alternativa namn för Bai Hui -- utöver de nämnda -- är Dian Shang [bergstopp] och Tian Man [Himmelsk Fullhet]. Det kinesiska sättet att metaforiskt beskriva massor eller många med hundra. Så Bai Hui, de hundra sammanhållna handlar om de sex yang-kanalerna och Det Styrande Fartyget  (du Mai), som alla möts vid DU20. Många ben i skallen förs också samman där. Bai Hui behandlar också mentala [shen -störningar] - vilken ses som mötesplatsen för hundra själar. Slutligen har den visat sig vara en effektiv behandling mot hundra sjukdomar, d v s massor med sjukdomar."

Hitta Bai Hui - DU20:
Vila tummarnas toppar högst upp på öronen och sträck långfingren då de nuddar varann på toppen av huvudet. Känn efter en punkt som är särskilt levande eller aktiv. Annars kan du helt enkelt sträva efter toppunkten av skallen.

Akupressur av Bai Hui innebär att helt enkelt vila våra långfingrar lätt på punkten som stöd för att flytta vår mentala uppmärksamhet att vila just där. Den kan också användas ihop med Hui Yin-punkten grnom att göra akupressur även där. Flytta ditt mentala fokus upp till Bai Hui, som ett sätt att dra energin från lägre dantian och Snö Bergets energi till övre dantian.
Som tidigare nämnts är detta väldigt likt att praktisera mikrokosmisk orbit. Grundidén ör att stödja transformationen av Jing (Vars hem är i lägre dantian) till Qi (som finns i mittre dantian) i Shen (som bor i övre dantian) och vice versa."
Citerar vidare www.miridiatech.com: "En liten punkt med otaliga höpnandsmässiga skäl att använda; General Ådran  20 (Du 20), som finns mitt på huvudet, i linje med örontopparna. Kan bland mycket annat användas mot huvudvärk,för att klarna hjärnan efter för intensivt tankearbete, att förbättra
minnet, behandla hemorrojder OCH motverka depression.
När jag gick college [författat av Dr Adrian Larsen] var det vanligt att se studenter gå runt med en nål uppstickande från toppen av huvudena, lite som om de vore rymdvarelser! De använde sig då av Generalådran 20 för att både klarna tankarna och minnas bättre samtidigt. Massage av denna punkt är FANTASTISK! Om jag skulle välja en punkt som i det närmaste alla borde behandlas med så är det just denna. Vem behöver inte behandling för att få ett klarare sinne, stärka minnet och föreviga lycka? Bortsett från hur skönt det är.
--
Enl TCM behandlas: --- Mani och tillbakadragenhet, ... huvudvärk; yrsel; tinnitus; svindelsyn ä näsyäpos; prolaps av rektum.
Andra Indikationer: Flygrädsla; försvagat minne; epilepsi; dödsskräck; dövhet;  vind svindel, slöhet, blindhet,  huvudvärk; vaginal utskjutning; hemorrojder, obehag; spasmer; spända käkar; hemiplegi; oro och tryck över hjärtat; smakförlust."

Ser ni mig med en nål uppstickande ur skallen i framtiden vet ni nu varför!

Inga kommentarer: