onsdag 18 januari 2017

Dans bästa träningen!

Än en gång är det dags att lovsjunga dansen, när ytterligare vetenskapliga fördelar bevisats.
Dansa dig ung! utropar Vetenskapens Världs rubrik i förrgår och hänvisar till forskning från Magdeburguniversitetet i Tyskland. Anita Hökelmann som är professor i idrottsvetenskap delade in försökspersoner som var runt 70 år gamla, i två olika träningsgrupper. Försökspersonerna .
Bilderna är tagna på Jamtlis dansbana midsommarafton 2013
"Den ena gruppen fick ägna sig åt traditionella gymaktiviteter, med uppvärmning och olika typer av styrketräning, medan den andra gruppen istället fick dansträna. Båda grupperna tränade två långa kvällspass i veckan, i ett halvår.
– Dans är en speciell typ av träning som har effekter på hela kroppen, inklusive hjärnan, eftersom man behöver lära sig dansstegen. [Genomgående mina kursiveringar.] Man måste lyssna till musiken och översätta musikintrycken till rörelse. Det är den stora skillnaden mellan dansträning och mer traditionell träning, säger hon.
Efter ett halvår testades båda grupperna, och resultaten var tydliga: dansgruppen hade fått 15 procent starkare muskler än gymgruppen.
Detta kan bero på att dans i större utsträckning aktiverar öga/hand-koordination, balans och samverkan med en partner, som alltihop får hjärnan att börja arbeta mer.
---En hög grad av hjärnaktivitet håller de så kallade neuromuskulära synapserna friska och stärker bandet mellan muskler och nerver, vilket gör att musklerna håller sig starka. Muskler och nerver 'pratar' nämligen med varandra via de här synapserna.

Om nerverna slutar att kommunicera med musklerna, börjar musklerna att brytas ner, och då frigörs ämnen i blodet vilket gör att det alltså kan räcka med ett enkelt blodprov för att se hur musklerna mår.  I studien visade det sig att musklerna inte bara blev starkare – nervkopplingarna i musklerna förbättrades också med 16 procent.
– Vi vet att när vi blir äldre så förlorar vi muskelmassa. Det var lite förvånande att dans kunde vara så bra på att både bygga starka muskler och göra så att nervkopplingarna förstärktes. Vi håller nu på med andra studier där vi tittar på personer i 90-årsåldern som dansat i årtionden. Deras reflexer är fantastiska och deras muskelbindningar är oerhört imponerande, säger Marco Narici [som är en av forskarna bakom studien].
Den som inte gillar att dansa kan välja en annan form av regelbunden motion, menarMarco Narici.
– Jag föreslår fysisk aktivitet som man tycker om och som man sedan kan utföra regelbundet. Dans, gång, eller cykling. Något som gör får hjärtat att jobba och som man tycker är roligt. Huvudsaken är att man utför någon typ av sådan här träning där man får röra sig mycket, så länge man inte sitter still. Det tror jag är viktigast, säger han."
Vetenskapens Värld undersöktes vilka mer knep man kan ta till för att försöka hålla sig ung och frisk länge. Bl a föreslogs att träna sig på att sätta sig ned och resa sig upp från golvet igen utan att använda händerna. Jag blev oerhört tacksam när jag upptäckte att jag fortfarande klarar det utan minsta problem, trots att jag inte kunnat träna sedan i november. Jag vet ju så väl att kondition och rörlighet är färskvaror i allra högsta grad, så det gör mig lättad!

Inga kommentarer: