måndag 24 augusti 2015

Problemorienterat om samodling

Jag skrev igår om att jag är problemlösningsorienterad och idag ska jag ta upp motsatsen, som också är mycket mer välkänt (och används inom såväl arbetsliv som utbildning), nämligen att vara problemorienterad.
Maj-Lis Pettersson på bild lånad från Sveriges radio.se
Anledningen till att jag tar upp det heter Maj-Lis Pettersson och är hortonomen som ger råd och svarar på frågor i Odla med P1 och har länge varit någon jag sett på som en auktoritet. Förra veckan hade jag nämligen skrivit till Odla med P1 eftersom Pettersson tidigare sagt att det enda man kan göra för att bli av med liljebaggar giftfritt är att hålla efter och plocka bort dem eftersom man ser dem. Jag skrev för att tipsa om att jag samodlat  liljorna med mynta och därmed sluppit dem helt. Hennes enda kommentarer till det var att i s f måste myntan ha varit så hög att liljebaggarna inte såg liljorna, men det stämmer verkligen inte. Titta bara:
Liljorna är de högsta på bilden och bredvid
står vallmo, medan myntan syns nederst i bild
Sedan påstod hon att det ju ändå inte funnits några liljebaggar eftersom det varit för kallt i sommar. Som jag även skrev i brevet till dem så har jag plockat bort två liljebaggar från just de liljorna på försommaren och även om det varit kallt i resten av Sverige så har vi haft så varmt här på Österlen att mamma och andra på koloniområdet haft massor med. Du kan höra programmet här. Bildbeviset från mors liljor:
Jag vet inte när Maj-Lis Pettersson utbildades, men hon fungerar tydligen som extern resursSLU i Uppsala och hon verkar vara kritisk mot samodling med tanke på hennes svar i Odla med P1. Idag sa hon t ex att samplantering inte fungerar (iofs inte mot sniglar eller rådjur). Det pågår nu ett stort projekt om just samodlingSLU i Alnarp som (helt logiskt) visar på ökade skördar vid ekologiskt jordbruk.
Artikeln ovan är ur Lokaltidningen Tomelilla/Simrishamn. Om du bläddrar till s 5 kan du läsa det.

Inga kommentarer: