söndag 2 augusti 2015

Dimma sprider ljus till dunkel

På vackra MårtenPers källa i Brantevik visar Camilla Akraka t o m 16 augusti inspirerande skulpturer, målningar och kolteckningar med mönster. Titta bara på översiktsbilden ovan, med ett par skulpturer, målningar och tryck, men framför allt det underbara ljuset och den råa gamla ladugårdsmiljön, som verkligen tagits tillvara. Är det inte en fantastisk miljö också där inne, precis som utanför i Brantevik? Det är även i år galleristen Thomas Wallner som curerat utställningen, men i år är det ingen grupputställning.
Printat kolmönster monterad på duk
Camilla Akraka associerar med Dimma sprider ljus till dunkel "till Kolonialtiden och sökandet efter koloniala underströmmar" enligt hemsidan. Det "har varit tongivande i Camilla Akrakas arbete under de senaste fem åren. Orsaken härtill är konstnärens indirekta konfrontation med denna tid via sin nigerianske far."
I höstas väckte hon stor uppmärksamhet med utställningen Colonial Rooms Konsthallen Passagen i Linköping. En utställning som fick omdömet "en sensation" i CorrenDimma sprider ljus till dunkel är en något reducerad variant av just Colonial Rooms, vilket gör utställningen extra spännande. Särskilt för mig som pluggat i Sydafrika.
Printat kolmönster monterad på duk
"Egenhändigt skapade mönster, målningar och skulpturer integreras i en helhet för att skapa ett fiktivt minne med anknytning till kolonialtiden" fortsätter texten på hemsidan. "Camilla Akraka har i sina skulpturer återkommit till att använda djur som metaforer för att arbeta med ambivalens i ett kropp-själ-problematiskt tema. Skulpturgruppen Sisters, består av tre, grå, smygande panterhonor. De är var och en ca en meter långa och placerade på ett slags möbelpodier. Upprepningen liknar den i en tapetrapport, men här med gestalter i fysisk form. "
Närmast tre Panter av polyesterkomposit
Jag upplever personligen inte Panterhonorna som att de smyger på eller omringar betraktarna, utan snarare som om de smyger runt sig själva i ett stressat manér som tillfångatagna vilda djur gärna gör. Jag uppfattar inget hot från dem, utan snarare att de är stressade, men det listigt smygande i deras hållning är ju kattdjurens naturliga kroppsspråk. Pantrar symboliserar ju annars äldre kvinnor med unga män, men även mod, makt och tapperhet.

Tisteläng  olja på duk
Akraka är enligt Corren "en i Östergötland verksam konstnär men samtidigt tidigare helt okänd för östgötarna. Det är Camilla Akraka från Boxholm, som visar sin utställning... Men Camilla Akraka är ingen duvunge inom konsten. Hon har utbildat sig på Konsthögskolan i Stockholm" och tog sin mastersexamen 2001. Hon ställde ut hos Galleri Thomas Wallner 2011, vilket innebär att hon också då arbetade med just kolonialismen.
The Skin av polyesterkomposit och mdf
Tjuren kan både ses som att den störtat och dött eller som att den lekfullt dansar breakdance. Titeln The Skin tyder snarare på att den inte finns till för annat än som mat eller läder. Alltså inte alls den vanliga symbolen för virilitet eller kraft. Djuren känns som om de helt berövats sin egentliga identitet och kraft just i Dimma sprider ljus till dunkel på ett väldigt intrikat sätt.
The Skirt finns i sju olika utföranden i olja på duk
Målningarna och trycken med mönster är väldigt väl utförda närmast fotografiskt avbildade men med detaljer och perspektiv som ger det ytterligare flera dimensioner. Utställningen passar som hand i handske just i denna gamla ladugård. Det här är en fantastisk utställning som jag tycker att alla borde se!

Inga kommentarer: