fredag 26 juni 2015

Grisar i det fria och Beppe på Jamtli

Jag måste erkänna att jag kände mig oerhört glad när jag läste en artikel ur ICAs kundtidning Buffé 5/2015. den handlar om frispringande skånska grisar på Solgården i Östra Ejaröd. Det hade även Beppes dotter CamillaWolgers på Öhn i jämtländska Strömsund under många år och de grisarna såg verkligen ut att leva ett verkligt lyckligt liv under somrarna!
Det är Anna K Sjögren som skrivit och Tine Guth Linse som tagit bilderna till reportaget Ute eller inne? Grisarna får välja. De måste leverera gott fläsk i all betydelser av det ordet!
Grisar på Öhn lånade från www.gardsnara.se
Artikeln i Buffé börjar "Smågrisarna kommer springande genom hagen med klapprande klövar, hela gänget på en gång. Häng med hem till Eva och Mikael Larsson och möt frilandsgrisarna på Solgården i Skåne.--- Alla galopperar ut i hagen igen, halmen yr under klövarna. Att grisar är flockdjur märks tydligt när man ser dem i deras fria miljö på Solgården i Nävlinge ett par mil väster om KristianstadEva och Mikael Larsson driver gården och har fött upp grisar sedan 1988 när de tog över efter Evas föräldrar. " Precis så var det även på Öhn hos CamillaWolgers när vi brukade åka dit för att se hur grisar bör leva-talet redan under 1990. Jag var så övertygad om att jag hade bilder därifrån, men jag kan tyvärr inte hitta dem trots att jag vet att jag tagit massor, utan får därför låna bilderna här.
Bild lånad ur Buffé 5/2015 om grisarna som får springa fritt
Solgården i skånska Nävlinge. Precis som hos
CamillaWolgers
 på Öhn i jämtländska Strömsund hade
under många år. De var verkligen lyckliga grisar!
Det är fantastiskt glädjande att läsa att "förra året bestämde sig familjen för att bygga om och starta uppfödning av frilandsgrisar. Det betyder att griskultingarna föds och lever fritt utomhus tills det är dags för slakt efter ungefär ett halvår. 
Frilandsgrisarna kräver ungefär dubbelt så stor arbetsinsats av oss. Det går åt mer foder och strö än tidigare, men det är värt det. Vi mår bra av att se hur bra grisarna har det i sitt friare liv. Det märks också på deras hälsa; de är friskare nu, säger Mikael Larsson. --- De unga grisarna får skydd för regn och vind i de öppna ladugårdarna. Suggorna med sina kultingar har egna hagar med hyddor som är 4,5 kvadratmeter stora. Dessa har isolerade väggar och breda plastremsor som hänger i dörröppningen för att inte bli för varma på sommaren och bevara värmen från djuren och skapa en behaglig temperatur på vintern.---
– Vissa suggor bökar först undan halmen i den del av hyddan där de tänker lägga sig, och där vill kultingarna inte vara. Vi avlar helst vidare på suggor som gör så; det är deras naturliga beteende, men det kan ha försvunnit efter många generationer av inomhusliv, säger Eva Larsson till Buffé.ETT ANNAT NATURLIGT beteende som frilandsgrisarna får utlopp för är att bygga bo. Det gör vildsvinen i skogen, men tamgrisarna på Solgården drar in grenar och löv i hyddorna."
"Alla svenska grisar har knorr på svansen. Men ICA Selection Frilandsgris
har det extra bra. Med mycket halm, svenskodlat foder och möjlighet att gå
ute året runt är det här ett kött som både smakar gott och känns bra i magen
Bild lånad från ica-selection-gardsgris/
Jag tycker det är härligt att läsa att ICA satsar genom lanseringen av ICA Selection Frilandsgris som "största nyhet under 2015".och att:
– Vi säljer allt vårt kött till ICA och är mycket nöjda med att det står tydligt på förpackningarna att det är frilandsgris från vår gård. Då får konsumenten en chans att göra ett medvetet val och även förstå varför det köttet är lite dyrare, som Mikael Larsson säger i artikeln.
Därifrån kommer i a f jag att köpa allt fläsk hädanefter.
Beppes Godnattstund på bild lånad från
www.jamtli.com
CamillaWolgers studerar f ö på Gerlesborgs kosnstskola i Bohuslän sedan 2014, så Beppe museet och grisfarmen är numer stängdaBeppes Godnattstund flyttar dock in på Jamtli i Östersund 20 juli. Se gärna reportage om det här!

Inga kommentarer: