måndag 29 juni 2015

Bussa sniglarna på varann!

Nu ska avslöja ett nytt sätt att bli av med mördarsniglar, som jag hittade hos Naturskyddsforeningen. De hade i tidningen Hemträdgården 6/2014 funnit en forskningsstudie som kommit fram till att de tjusiga panter(- eller leopard)sniglarna (nedan) dödar och äter den spanska skogssnigeln som allmänt kallas för mördarsnigeln

Leopard- eller pantersnigel på bild lånad
Vi bör därför vara rädda om dessa  leopardmönstrade skönheter (som jag hittills faktiskt inte sett i verkligheten än). "Björn Winter, Torfinn Örmen och Petter Böckman från Naturhistorisk museum i Oslo tror sig ha funnit räddningen. På mindre än tre år har en trädgård i Ski kommun i Norge helt blivit av med mördarsniglar. För fem år sedan började Björn Winter forska på leopardsnigeln. Till sin förvåning fann han att den jagar och med hjälp av sina kraftiga käkar och tänder biter ihjäl mördarsnigeln. [Min kursivering] Tidigare studier har visat att leopardsnigeln är aggressiv, men det är först med de nya studierna som man har förstått hur effektiv den är mot mördarsniglar. Precis som spansk skogssnigel (mördarsnigel) är leopardsnigeln en art som ursprungligen inte hör hemma i vår fauna.  Forskarna har tittat på 40 trädgårdar och slutsatsen är helt klar: leopardsnigeln trycker tillbaka mördarsnigeln och minskar drastiskt antalet sniglar." Inte illa va?  
 mördarsnigel på bild lånad från wikipedia.org
"Leopardsnigel, Limex maximus, [sic! Limex] finns i trädgårdar, parker och komposthögar. Leopard- eller pantersniglar som de också kallas, är renhållningsarbetare och äter mest kött men även vissna blad och blommor. De kan bli 20 cm långa och är därmed den största snigelarten i Norden. Färgen varierar från grå till nästan svart. Karakteristiskt är att kroppen är fläckig med diffusa streck i svart, grått eller vitt som går i snigelns längdriktning. Att den är en predator har man vetat sedan länge, men upptäckten att den också dödar andra sniglar kan få stor betydelse. Leopardsnigeln blir könsmogen efter två år, betydligt längre tid än för mördarsnigeln som blir könsmogen redan efter fyra veckor, vilket är en av anledningarna till att den förökar sig så snabbt."

Inga kommentarer: