tisdag 5 maj 2020

Kinesiska teägg och Änglaägg (Deviled Egg med ramslök)

Vackert marmorerade teägg är en kinesisk specialitet och visst är de vackra? Jag vet att jag förtjusades av dem på frukostbuffén när jag var i Singapore. Trodde nog de var mer komplicerade att göra och med tanke på att hör finns att köpa kryddigt kashmirite, som innehåller alla kryddor innehåller alla krydfor, kan de bli väldigt lättgjorda! 
Till 8 Teägg ska du koka upp 
vatten
i en kastrull. Lägg ner  
8 ägg 
och låt koka i 9-10 minuter. Ta upp äggen och rulla dem under tryck med handflatan mot ett bord eller på diskbänken så att skalet spricker, men försök undvika att bitarna lossnar och faller av helt. Jag la dem i ett tygstycke o rullade dem mot diskbänken. Lägg tillbaka äggen i vattnet. Tillsätt antingen
(1 kanelstång
3 kryddnejlikor 
3 stjärnanis 
1 st kanelstång 
2 msk svart te 
Eller)
3 msk svart kashmirite
2 msk färsk ingefära
1 tsk salt 
1 msk honung 
1 msk mörk soja 
2 drag nymald svartpeppar 
1-3 kardemummakärnor 
och låt koka upp. Låt äggen ligga i kryddlagen i kylen i minst 2 dygn. Ta upp äggen strax före servering. Skala dem så att marmoreringen blir synlig. Knepet är att låta äggen ligga och dra sig i lagen. Om du inte har så lång framförhållning funkar det hyfsat med ett par timmar om du även lägger dem i
mörk soja
en stund innan du skalar dem. Lägg upp i en skål och servera som tilltugg tillsammans med andra rätter eller som frukost.

Detta underbara recept tycker jag definitivt är för gott för att heta Deviled Eggs så eftersom jag använder ramslök istället för vitlök döper jag helt sonika om dem till Änglaägg 
Skala och dela
4 hårdkokta ägg
i halvor. Äggulorna läggs i skål och mosa s med gaffel till en grynig massa. Blanda i
1 dl majonäs
1 näve finskuren ramslök
5 finhackade sardellfiléer
2 finstrimlade sharlottenlökar
2 msk kapris
smaka av med
1 krm salt
nymalen svartpeppar 
Fyll ägghalvorna med röran och garnera med
finhackad persilja

Inga kommentarer: