onsdag 20 maj 2020

Även Fria Händer och Svea Art Festival omställd

I samband med att Carolina Falkholt kommer och målar sin nya muralmålning på anrika Svea Hotell skulle samtidigt också Svea Artfestival ha introducerats.
Lokala konstnärer som tidigare gjort verk för gamla Streetart Österlen bjöds in till en konstutställning, Fria Händer, i stora delar av hotellet 8 juni – 31 juli.
På Hotell Svea finns mycket konst överallt och denna skulle
tillfälligt bytas ut för lokal samtida konst under Fria Händer
Så kom Corona-viruset och Svea håller begränsat öppet och har t o m fått många nybokningar (sedan den första vågen avbokningar), men är inte uppe i nivån före Covid19. Där följs FoHMs restriktioner, så tanken var att så även skulle bli fallet med Fria Händer.

Nu tvingas vi tyvärr meddela att till följd av att hälsovårdsmyndigheten absolut inte vill ha folk i Sveas matsal när det dukats upp, men också pga privat dödsfall och sjukdom har vi tvingats inse att vi dessvärre inte kommer att mäkta med att genomföra utställningen Fria Händer. 

Vi får istället glädja oss åt att Carolina Falkholt kommer till Svea och målar 
8 - 13 juni,
Det kommer att kunna följas på plats av max 50 personer och via strömning på youtube samt att 50 pers åt gången kan själv kan delta på Sveas gård!

Just nu prenumererar 66 pers så om du inte redan gör det så gå in på youtube och gör det även du för att följa en av världens största grafittikonstnärer under hennes arbete med den nya muralen. Sprid också gärna detta så att vi lyckas nå 1000 prenumeranter! 

Förhoppningsvis blir det möjligt med utställningen och hela Svea ArtFestival i framtiden!
 Bildmontage över hur Carolina Falkholts nya 
monumentala muralmålning kommer att se ut.
Jag lånar en text ur  Ystads Allehanda:
 ”Målningen kommer att synas från parkeringen vid hotellet. En liten väggmålning med en hand med ett pekfinger, signerat Falkholt, ska också visa vägen.
Bildspråket på skissen är omisskännligt Carolina Falkholts, men motivet inte uppseendeväckande. 
Här syns ... en följd av händer som med teckenspråk tecknar avigan.

Mia Gröndahl, Patrik Zakrisson, som visar skissen av 
Carolina Falkholts nya målning, jag och Maj Ström framför
väggen som ska målas Foto: Ulf Mårtensson ur Ystads Allehanda

– Vi är på baksidan, vi är kärringen mot strömmen, vi är lite aviga, förklarar Mia Gröndahl, en av dem som verkat för att den välkända gatukonstnären ska måla en ny målning i stan. Hotellägaren Patrik Zackrisson är också engagerad i projektet. Han ser det som ett sätt att lyfta fram Hotell Svea som en plats för konst och kreativitet.
– Jag fick en snilleblixt. Jag tänkte att det kunde vara något för Svea. Carolina Falkholt nappade och kom ner, säger han. Ett mer utmanande motiv vill inte Patrik Zackrisson ha.
– Vi är ändå ett hotell, säger han. Däremot har han ingenting emot att Carolina Falkholt i vissa läger är en kontroversiell konstnär.
– Det blir bara ännu mer spännande.
Han hänvisar till att Svea har varit en samlingspunkt för konstnärer och kulturarbetare. - - -
bildmontage som visar hur Carolina Falkholts
nya muralmålning kommer att se ut
.
—-Mia Gröndahl, som tillsammans med konstnärerna Malin Matilde Allberg [ic!]och Maj Ström också engagerat sig för att Carolina Falkholt ska måla ett nytt verk efter det att På armlängds avstånd målades över, är glad att arbetet har kommit så här långt.
– Vi har tittat på många väggar och varit i kontakt med många fastighetsägare, säger hon och tillägger att placeringen på Hotell Sveas innergård är en bra lösning.
Hon understryker att den nya målningen inte ersätter På armlängds avstånd, ett älskat verk som många saknar.
– Det här blir ett lyft för Simrishamn. Det är något helt nytt, hävdar hon.
Gruppen ”Vi vill ha kvar Carolina Falkholts väggmålning i Simrishamn” samlade ursprungligen in pengar för att att kunna bevara verket. Drygt 37 000 kronor samlades in. För att finansiera väggmålningen satsar hotellägaren minst lika mycket. Dessutom söks pengar ur Yngve Östbergs fond, samma fond som bekostade det övermålade verket av Falkholt.”

Inga kommentarer: