torsdag 27 februari 2020

Ugnsrostad blomkål 

Blomkål är fräscht och gott till det mesta och här är ett nytt favorittillbehör till allt möjligt.

Rostad blomkål med vitlök, citron och mandel
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och skär bort bladfästet på
ca 800 g blomkål
Skär loss buketter och dela dessa i halvor eller mindre buketter med en kniv. Smörj en ugnsfast form med
(Ramslöks)olja
Blanda ihop
½ citrons skal och saft 
2 klyftor pressad vitlök
2 krm gurkmeja
3 krm chiliflakes
3-4 msk olivolja
salt och peppar
Blanda runt blomkålsbuketterna i kryddoljan så de blir vackert orangea. Lägg dem i formen och häll över resten av oljan. Tillsätt
några kvistar färsk timjan
och blanda runt. Rostai ugnen i c;a 20-25 min i 200 grader eller tills de fått lite färg men ännu har lite tuggmotstånd. Rosta
½ dl mandlar
i en het, torr stekpanna. Hacka dem grovt och blanda ner med blomkålen. Smaka av med
flingsalt.
Servera varm med fisksås eller något annat proteinrikt.

Inga kommentarer: