måndag 30 januari 2017

Saffran ger serotonin

Kurera.se tog härom dagen upp min absoluta favoritkrydda också ur ett medicinskt perspektiv, så det måste jag givetvis dela med mig av. Saffran har nämligen visat sig höja mängden aktivt serotonin, som ofta aktiveras av antidepressiv medicin, i hjärnan!
Wedemarks saffranssemlor avnjutna i Brunflo
"Det finns ett flertal publicerade kliniska studier med saffran som visar på hur saffran kan påverka människors välbefinnande på ett positivt sätt. Det finns också anekdoter och erfarenheter som spänner sig över mer än 3000 år. [Genomgående mina kursiveringar.]
• Saffranextrakt (Saframyl) har i flera kliniska studier visat sig kunna höja sinnesstämingen efter 14 dagar hos de testpersoner som kände sig trötta, oroliga och nedstämda.
• En dubbelblind studie som utfördes 2005 i Iran visade stora skillnader mellan gruppen som fick saffranextrakt och placebogruppen. De som fick 30 milligram av saffransextraktet under sex veckor minskade symtom på depression avsevärt. Efter två veckor upplevde gruppen som åt saffranextrakt att de var fria från depressionssymtom – och det helt utan biverkningar.
• Andra kliniska studier som gjorts på saffran där man har jämfört saffranextrakt med SSRI-preparat och placebo hos patienter med medelsvår depression visade att saffranextrakt har liknande effekt som SSRI-preparat vad gäller tid och effekt. [Även mina fet stil-markeringar.] Den stora skillnaden är att saffran har få, milda eller inga biverkningar alls." Det tycker jag är det viktigaste av allt och något helt fantastiskt.
Bild på saffranskrokus foto Monica Ljungberg ur DN
 "De patienter som fick saffranextrakt blev gladare, positivare, mindre negativa och de hade färre humörsvängningar, något som placebogruppen och SSRI-gruppen inte upplevde.
• En metaanalys baserad på fem studier visade att extrakt av saffran kan lindra depressionssymtom lika bra som SSRI-preparat. Att känna sig nedstämd, orolig, håglös eller ångestfylld är ingenting konstigt. Det kan bero på vintermörkret eller vara en reaktion på något du råkat ut för. Oftast går känslorna över av sig själva – men inte alltid. Om en tillfällig svacka blir till en känsla av att livet är meningslöst kan tillståndet övergå i en depression – och där behöver du inte hamna. Det finns en rad naturliga sätt att förebygga depressionskänslor, höja sinnesstämningen och återfå känslomässig balans. Ett av de mest effektiva har du troligen stött på nu under julen: Saffran."
Själv har jag ju trappat ut SSRI helt efter att ha ätit det i 21 år mot den hjärntrötthet de hjärnblödningar jag fick i krocken 1993. Jag känner mig, tack och lov, inte tröttare, men det är egentligen svårt att säga eftersom jag har sådana problem med magen.
trådsaffran och cognac till lyxiga saffransknutar
Ger känslomässig balans, bättre sömn och koncentration I tider av mörker och kyla är det inte ovanligt att känna sig extra trött och håglös och kanske längta till sol och värme. Men – det är lika vanligt att känna sig nedstämd utan att kunna sätta fingret på vad som är fel. Att känna sig ur balans är en del av livet och det går oftast över av sig själv. Men om negativa känslor börjar påverka ditt liv för mycket, bör du försöka bryta den trenden. Annars riskerar du att få en depression. Vill du ha snabb och säker hjälp på ett naturligt sätt kan det vara en god idé att prova saffransextrakt som i kliniska studier visat sig kunna minska trötthet och utmattning och ge en positiv känlsomässig [sic!] balans på bara 14 dagar. ---Jag hade tänkt att fortsätta vara väldigt noga med just maten och träningen, men som det varit nu orkar jag bara träna QiGong och kan knappt äta och behålla något (faktiskt inte ens skonsam mat längre). Det har gjort att jag verkligen skulle behöva något stämningshöjande, som just saffran... Jag citerar: 
"Visste du att saffran är en stämningshöjande krydda som både kan användas i förebyggande syfte men också ge livskraft och positiva känslor tillbaka för den som redan drabbats av nedstämdhet eller mild till medelsvår depression. Och att det hjälper dessutom fort? Nej, troligen inte – för saffranets effekt är långt ifrån så känd som den borde vara.
Saffranspannkaka i form
I orienten har man under tusentals år använt saffran som krydda i matlagning och i bakverk. Inom traditionell kinesisk medicin, men också i Iran och Irak, har den exklusiva kryddan varit lika flitigt använd för att motverka oro och nedstämdhet. Så även idag.
Kryddan används inte bara mot oro och nedstämdhet utan även som ett naturligt botemedel för att behandla depression. 
Saffran är nämligen en effektiv stämningshöjare på grund av dess förmåga att kunna höja nivåerna av signalsubstansen serotonin. I Frankrike rekommenderas även saffran ofta till ungdomar som lider av prestationsångest.  ---
Vid en depression har hjärnans signalsubstanser, som styr kommunikationen mellan olika hjärnceller, hamnat i obalans. Vad få dock vet är att man med ett så enkelt knep som saffran kan få hjälp att rätta till den obalansen genom att hindra de hjärnceller som producerat serotonin att suga upp fritt serotonin. På så sätt ökas mängden biologiskt aktivt serotonin i hjärnan, vilket bidrar till att bevara känslomässig balans och en positiv sinnesstämning." Just detta faktum är något få vet om när det handlar om depressioner, så därför tycker jag att det är viktigt att påpeka.
Saffran stött i mortel med apelsinjuice och citruslikör
"Även Carl von Linné beskrev hur saffran 'muntrar sinnet'. Vad Linné däremot knappast anade var att psykisk ohälsa skulle komma att bli en av västvärldens stora folksjukdomar. Kanske skulle han vända sig i sin grav, eller åtminstone skaka på huvudet, om han visste att en stor del av världens befolkning (nära 20 procent i Sverige) 300 år senare skulle äta psykofarmaka, det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. När det finns ämnen som kan råda bot på liknande problematik helt naturligt. Saffran innehåller ett ämne som heter crocin, vilket i amerikansk forskning [läs mer om det här!] har visat sig kunna skydda hjärnans celler. Det har också ofta antytts att crocin kan motverka sjukdomar som MS och ALS."
Inte undra på att just saffran är min favoritkrydda alltså!

Inga kommentarer: