tisdag 10 januari 2017

Internet farligt för hjärnan+Zygmunt Baumans åsikt om det

Illustrerad Vetenskap publicerade häromdagen en artikel med titeln Hjärnan tvingar oss att kolla Facebook som berättar att:"hjärnskanningar visar att de konstanta tvångshandlingarna på nätet bryter ned din hjärna.
Här 3D-skannar jag en hjärna i keramik 2013, men
artikeln avser snarare skanning i magnetkamera
En stor undersökning [hittar tyvärr inte vilken eller var den utförts] bland över 11 000 europeiska tonåringar visade att 4,4 procent var beroende av internet
Missbruket visar sig genom att personen isolerar sig och lägger mindre tid på aktiviteter med vänner och familj.
Långvarig överkonsumtion av internet kan leda till bitvis nedbrytning av lillhjärnan, prefrontala cortex [frontalloben]Kompletterande motorisk cortex och den främre gördelvindlingen med konsekvenser för både psyke och arbetsförmåga.  
1) Prefrontala cortex 2) Kompletterande motorisk cortex
3) 
Främre gördelvindlingen 4) Lillhjärnan

bild lånad från Illustrerad Vetenskap

En del forskare menar att internetberoende är en variant av den psykiska åkomman OCD [tvångssyndrom], som ger tvångshandlingar som hjärnans nervceller inte kan kontrollera. Vanan kan dock brytas [genomgående mina kursiveringar]och det är kanske en fördel att skippa uppdateringarna på sociala medier. Kinesiska forskare har nämligen visat att långvarigt internetberoende kan orsaka skador på stora delar av hjärnan.  
Om du är beroende sociala medier skickar din hjärna automatiskt ut signaler om hur du ska agera. De här omedvetna handlingarna kallas även tvångshandlingar.
Zygmunt Bauman i sitt hem utanför Leeds i maj 2016.
Foto: Magnus Hallgren lånat ur DN

Den polske sociologen Zygmunt Bauman, som gick bort igår, sa när han var i Stockholm i våras att Facebook en ekokammare eller ett spegelrum där vi bara hör och ser oss själva.
Du kan se klippet här!

Inga kommentarer: