torsdag 15 september 2016

Speglar, fantomsmärtor och neurologi

Härom kvällen var jag på en fantastiskt trevlig middag tillsammans med bl a en arbetsterapeut och vi pratade om hur mycket som egentligen är neurologiskt fast det inte ansetts vara det tidigare. Det gjorde vi eftersom jag läste nyligen om att fantomsmärtor, som min benamputerade farmor led så av, kunnat behandlas effektivt med hjälp av en spegel.
Greta speglar sig och speglar är bra till mycket fantastiskt!
Jag hittar inte artikeln nu med det var ett vetenskapligt experiment som gjordes där försökspersonerna först kände smärta när de såg hur smärta tillfogades en konstgjord hand de såg genom en spegel efter att de först verkligen tillfogats smärta samtidigt som de såg denna skadas. När de senare såg hur den konstgjorda handen skadades gjorde förväntanseffekten att de ändå verkligen kände smärta. (Det påminde om detta). En sidoupptäckt var då att även fantomsmärtor kunde försvinna genom att använda en spegel.
Arbetsterapeuten berättade om en patient som hade droppfot, vilket även jag hade efter olyckan (min högra fot fungerade inte som den skulle trots väl fungerande muskulatur pga mina hjärnblödningar i höger hjärnhalva) och att även det behandlats med hjälp av speglar! Det låter helt fantastiskt; för egen del fick jag arbeta mig ur det rent muskulärt och eftersom jag märker att det kommer tillbaka emellanåt när jag känner mig väldigt trött vore det väldigt bra att kunna avhjälpa det enkelt.
bild lånad från Vetenskapsradion

Väl hemma kollade jag därför upp det lite och hittade faktiskt detta ända från 2008, fast det jag hänvisar till kan ha varit tidigast för ett år sedan: "Många som får en kroppsdel amputerad upplever ändå smärta i den förlorade kroppsdelen, ofta som en ihållande kramp. [Jag kommer särskilt ihåg hur konstigt det var när farmor sa att de kliade så där hennes ben inte längre fanns kvar.] Vad sådana här fantomsmärtor beror på förstår man ännu inte helt. Men nu beskrivs i en studie en ny metod att lindra dem, eller bota dem helt.  
Metoden bygger på våra spegelneuroner i hjärnan, nervceller som inte bara aktiveras när vi gör en rörelse, utan även när vi ser andra göra samma rörelse.
Den amerikanska psykologiprofessorn VS Ramachandran och hans kolleger lät personer som saknade ena handen stoppa in den hand de hade kvar i en specialbyggd [spegel]låda med speglar, som gav illusionen av att de hade två händer. När en andra person masserade deras hand, kände försökspersonerna massagen även i den försvunna handen och hos flera försvann fantomsmärtorna.  (New Scientist)"
Du kan se försöket i spegellådorna här:

Fann även detta från Vetenskapens Värld sedan i februari 2014:  "I 48 år levde en amputerad man med ständig smärta. Nu har Chalmersforskare lyckats lindra smärtan med hjälp av en virtuell låtsasarm. [Genomgående mina kursiveringar.] Forskare vid Chalmers tekniska högskola presenterar nu en ny teknik för att behandla fantomsmärta, alltså när personer som blivit amputerade upplever att den saknade kroppsdelen fortfarande finns kvar och gör ont.  De har behandlat en man som amputerade ena armen en bit ovanför armbågen för 48 år sedan. Sedan dess har han lidit av svåra fantomsmärtor, och trots många försök har ingen tidigare behandling har hjälpt.  – När man förlorar en lem så stämmer inte hjärnans kartan för kroppens signalvägarna längre. Man vet inte exakt vad det är som händer, men det orsakar smärta, säger Max Ortiz Catalan, som är doktorand vid Chalmers tekniska högskola och Sahlgrenska universitetssjukhuset och arbetar med projektet.
På 90-talet kom forskare på ett nytt revolutionerande sätt att hantera den här typen av mystisk smärta i kroppsdelar som faktiskt inte finns. Det kallas spegelterapi och går till så att den amputerade personen får göra rörelser med sin friska arm eller ben, och försöker samtidigt att göra samma rörelse med den amputerade. Med hjälp av en stor spegel reflekteras den friska sidans rörelser, vilket skapar en visuell illusion av att båda armarna eller benen fungerar som de ska.  Det forskarna gör med den här typen av teknik är att reparera kartan för signalvägarna i hjärnan och på så sätt lura den amputerades hjärnan till att tro att lemmen fortfarande är frisk.
Nu har de utvecklat den här spegelterapin ett steg till.
Nu använder man sig av så kallad ”förstärkt verklighet där mannen, i stället för att använda spegel, får se sig själv på en datorskärm via en webbkamera. Genom en markör på den stump som finns kvar av mannens arm, kan den förlorade armen ersättas med en virtuell låtsasarm på datorskärmen. Med hjälp av elektroder som fästs på stumpen kan muskelsignaler fångas upp och mannen kan på så sätt styra den virtuella armen på skärmen.
Redan efter andra behandlingen minskade smärtorna hos den amputerade mannen, och fortsatte att minska vid varje behandlingstillfälle. En fördel med den nya tekniken är att den kan användas även där patienter saknar båda armarna eller benen. Forskarna hoppas att tekniken även kommer att kunna användas till sjukgymnastiksövningar [sic!] för personer som har nedsatt rörelseförmåga, exempelvis efter en ryggmärgsskada eller en stroke.
 – Detta är en studie av ett specifikt fall, så vi kan inte dra några generella slutsatser att det kommer fungera för alla patienter. Men med tanke på att patienten i studien har haft smärtor i 48 år och tidigare testat flera typer av behandlingar, är det sannolikt att det inte är en slump att det fungerar, säger Max Ortiz Catalan.  Om några månader inleds en klinisk studie av mjukvaran på tre sjukhus i Sverige. Forskningsområdet är en spin of  på Max Ortiz Catalan huvudsakliga forskningsområde där han jobbar med utveckling av nervstyrda proteser,"
Faster Nanny spelar orgel för farmor i juli 2000
Vetenskapsradion rapporterar med att prata med amputerade Ture Johanson istället: "Behandlingsmetoden kräver inget ingrepp i kroppen eftersom muskelsignalerna fångas upp av elektroder som sitter utanpå huden på armstumpen. --- En majoritet av alla som blir amputerade drabbas av någon form av fantomsmärtor i den förlorade kroppsdelen. Det här är ett fenomen som sjukvården idag inte helt kan förklara och som är svårbehandlat.
– Ja, jag åkte av vägen för fyrtioåtta år sedan och rullade runt på en åker, och armen klipptes av mot taket. När jag åkte ut så var armen tydligen kvar i bilen,  berättar Ture Johanson.
Ända sedan bilolyckan har han haft problem med fantomsmärtor i sin högerhand: Värk och kramper som han inte lyckats bli kvitt, trots att han testat allt från hypnos och mediciner, till akupunktur och så kallad spegelterapi. Men för ett år sen fick han som första person i världen pröva en ny behandlingsmetod, som utvecklats av forskare vid bland annat Chalmers tekniska högskola i Göteborg.  Med hjälp av elektroder fästa på huden, som kan läsa av nervsignalerna i den amputerade armstumpens muskler, har Ture Johanson kunnat styra en virtuell arm, som han kunnat se på en datorskärm. Förhoppningen har varit att det här virtuella övandet ska hjälpa till att få ordning på de trasiga nerver och de delar av hjärnan som man tror är med och skapar fantomsmärtorna i den amputerade kroppsdelen.
Även om metoden nu måste testas på fler patienter, så visar de första resultaten, som nu publicerats, att Göteborgsforskarnas teknik fungerar. Åtminstone på Ture Johanson: Efter ett år med övningar har inte bara hans smärtor minskat drastiskt. Den förlorade handen, som han i alla år har upplevt som krampaktigt stängd, har också öppnat upp sig" Häftigt va? Du kan läsa ännu mer i 

Inga kommentarer: