fredag 20 november 2015

Tröttsam säkerhet

Jag blir så trött på alla människor som tvärsäkert påstår att enda sättet att stoppa terrorismen är att stänga våra gränser. Någon klok person sa att bara diktatorer kan unna sig att vara tvärsäkra, utan att behöva kontrollera saker.
Tyvärr vet jag inte vem som gjort denna fantastiska illustration
av flyktingarnas dilemma, fast jag verkligen försökt att hitta
upphovsmannen. Jag vill verkligen uppge vem hen är, så
om du vet så kontakta mig gärna så jag kan skriva in det!
Det är nämligen precis vad Da'ish (IS) vill. Jag väljer f ö att skriva Da'ish istället för Daesh eftersom jag flera gånger hört journalister dra ihop det och säger Däsh, som om det vore ett engelskt och inte ett arabiskt ord. Med ' vill jag markera att i:t ska betonas för sig.
Da'ish vill att araberna ska känna sig ovälkomna, uteslutna och svikna av Europa och EU. De vill vidga sprickan och hoppas att det ska göra att de i den arabiska världen känner sig så desillusionerade och desperat svikna av avståndet att de "lika gärna" vill hämnas genom att stödja exempelvis dem i Da'ish istället. De vill kunna hävda att vi inte bryr oss om dem utan stänger ögonen för deras lidanden,

Se gärna detta klipp från Australiensk TV, där en man som är muslim förklarar sin syn på engelska. Alltså ur ett helt annat perspektiv än mitt, men med samma slutsats.
[Som konstnär tvingas du lära dig att verkligen observera
det du ska avbilda och att allt förändras beroende på ditt
perspektiv. Glöm inte de lärdomarna i resten av livet!]
Jag är inte alls säker, men kommer däremot så väl ihåg hur diskussionen gick med fattiga människor i IndienSydafrika och Riga när vi talade om orättvisorna. Vi kommer aldrig att kunna lösa terrorproblem med mer våld, utan vi måste istället bevisa att vi är öppna, men måste ha kontroll för att kunna skydda också dem.
Martin Luther King är en klokare människa
än jag, som ändå säger att
Mörker kan inte driva ut mörker,; bara
ljus kan göra det. Hat kan inte driva ut
hat; bara kärlek kan  göra det
De lösningar som nu framförs får mig istället att tänka på Vantasvart, det svartaste av svart... Mörker  bekämpas inte med mer mörker utan genom att tända en tändsticka! 

Inga kommentarer: