måndag 9 november 2015

Kraften i andetagen - motsägelsefullt

Ända sedan jag var barn har jag varit väldigt medveten om hur viktigt det är att andas rätt. Jag spelade tvärflöjt från att jag var ungefär tio år, sjöng mycket och lärde mig senare även att man med hjälp av andningen kan bli lugnare om du känner dig orolig, att det hjälper till när man tränar och t o m att man lättare klarar av smärta (tänk t ex vid en förlossning) med hjälp av andningen.
Bild av fruset andetag lånad från Google
I förmiddags när jag gjorde Pilates slog det mig också hur mycket starkare vi blir genom att andas rätt. Det är dock väldigt motsägelsefullt; under tjugo års grupp- och styrketräning intalades jag att när man t ex gör situps ska man andas ut när man lyfter överkroppen uppåt med magmusklerna. Inom Pilates använder man dock krafthuset aktivt och får därigenom en oerhörd kraft och kan dra sig upp med de små musklerna om man andas in istället.

bilder av en roll up lånade från www.msn.com
Kraften från krafthuset gör då att man utan större ansträngning (tja, man bör i o f s ha tränat ett tag för att bli stark i de pyttesmå magmusklerna först...) kan rulla både upp 

... och ned kota för kota i Pilatesens roll up. (Men till skillnad från vad som sägs i videon har jag lärt mig att andas in under hela uppgången och ut hela vägen ned och det funkar fantastiskt bra!)

Inga kommentarer: