onsdag 16 juli 2014

Vantasvart är svartaste svart

Tänk dig svart som är så svart att våra ögon inte ens kan uppfatta det. Det finns nu, enligt Expressen och the GuardianDet brittiska företaget Surrey Nanosystems har nämligen framställt vad de kallar för Vantasvart. "Ett icke-tyg för militär och astronomisk användning, som absorberar allt utom 0.035% det ljus som skiner på det" som  the Guardian skriver. En målning med det vore väl något?
Det brittiska företaget Surrey Nanosystems står bakom det nya
Vantasvart, färgen som är "som att stirra in i ett svar hål"
Foto lånat från the Guardian.com

Enligt brittiska the Independent försvinner former och konturer, så att betraktaren bara ser ett totalt mörker när de ser Surrey Nanosystems' Vantasvart. Färgen är sammansatt av extremt små kolrör, som är 10 000 gånger tunnare än ett människohårstrå. Rören är så tunna att ljus helt enkelt inte kan tränga in i dem, vilket innebär att vi heller inte kan se dem. Ljuset kan däremot  tränga sig in mellan rören och där fastnar och studsar det runt tills det absorberas. Det innebär att färgen, som absorberar 99,965% av ljus, har ett nytt världsrekord. 
En så svart färg är bl a användbar för astronomiska kameror och teleskop och den har militära användningsområden (som företaget dock inte kan berätta om). Vantasvart leder värme sju och en halv gånger mer effektivt än koppar och har tio gånger högre brottgräns än stål. 
Ovan kan du se en film om Vantasvart

Stephen Westland som är professor i färgvetenskap(!) vid Leeds universitet menar att forskarna nära nog skapat något utomjordiskt. 
– Många tror att svart är frånvaro av ljus. Jag håller inte alls med om det. Såvida man inte tittar in i ett svart hål så har ingen faktiskt sett något som inte har ljus. Detta nya material är så gott som det svartaste vi kan få, nästan så nära ett svart hål vi kan föreställa oss, säger Stephen Westland till Independent.
Ovan ser du precis hur Vantasvart absosrberar 99,965% av ljuset

Vantasvart skulle dock inte passar för t ex en klänning. Ben Jensen, som är teknikchef. på Surrey Nanosystems menar att om man skulle färgsätta klänningen med Vantasvart hade den varken blivit billigt eller snygg:
 – Klänningen skulle helt tappa sina drag och bara vara något svart som passerade, säger han till the Independent . Färgen är ju så svart att det våra ögon inte ens kan uppfatta vad de ser, utan former och konturer skulle försvinna och bara uppfattas som ett mörker. 
Den skulle alltså bli som osynlig, precis som det den täcker. Något för den Osynliga Kvinnan eller någon som gjort bort sig ordentligt kanske? 

Läs gärna Fredrik Strages syn på saken här!

Inga kommentarer: