fredag 4 april 2014

Att tänka äggstra på i påsk!

Korg med hemvärpta ägg från Jamtli vårmarknad
Så här i påsktid vill jag verkligen lobba för att satsa på ekologiska ägg. Jag lånar därför en film från Coop inspelad på Görslövs gård i Skåne, som precis som Ås Trädgård, som ju började odla ekologiskt redan 1971, är föregångare, fast inom äggproduktion:
En fin film från KRAV-certifierade Görslövs gård i Skåne.
På Görslövs gård föddes det tidigare upp gäss, hästar och även hjortar. På 1990-talet tömde dock Ulf Bonde stallet på slaktsvin och lät 5 000 frigående höns av rasen LSL, Lohman selected leghorn flytta in.

-Jag var en av de första som lät hönorna gå fria i stället för att ha dem i bur, berättar han i Helsingborgs dagblad 2004. De sa att det inte skulle gå, så jag byggde om stallet och släppte in värphöns. Det gick alldeles utmärkt. I fjol gjorde jag samma sak med det gamla häststallet. Nu ryms det 5 600 fåglar i varje. Det ena är anpassat för så kallade frigående höns, högst sex per kvadratmeter och fri tillgång till KRAVgodkänt foder, sandbad, sittpinnar och värpreden. Längs väggarna hänger nät med hö. Bra grovfoder för hönorna, och dessutom ger klorofyllen gulorna fin färg. Det andra stallet är ännu lyxigare, med fri utevistelse från första maj till sista september. Fast någon avundsjuka förekommer inte stallarna emellan.
-Vi har inte talat om för de frigående inomhus att de andra får komma ut, blinkar Ulf BondeHD går med in i stallet för utehöns. "Fläktar med in- respektive utblås ger frisk luft med balans, så att dörrarna kan stå öppna. Ljuset tänds klockan fyra på morgonen och med hjälp av en dimmer växer det sig allt starkare. Klockan elva öppnar Ulf dörrarna och de befjädrade damerna kan själva välja om de vill vara inne eller ute. Klockan sju föses de in igen och klockan åtta trappas ljuset ned och det är läggdags.
-Är det stark sol, som i dag, föredrar många att hålla sig inne, eller under skugg- och regnskydden i hagen.
Finaste vännens hönors underbart färgrika ägg från flera raser
De går nästan alltid in och värper i redena, det är sällan de lägger något ägg utomhus.  Äggen rullar från redena ner på ett band. Ulf Bonde sätter i gång det och demonstrerar hur han står i ett litet rum utanför stallet och efterhand som äggen kommer glidande packar dem i pappfack. Sammanlagt runt 10 000 ägg om dagen blir det att sortera.
-Även om mycket är automatiserat är det lite mer jobb att ha höns enligt KRAV-reglerna. Men det är bra ekonomi i det och dessutom är det roligt. Man ser på hönorna att de trivs och ända tills de pensioneras, 85 veckor gamla, behåller de fjäderdräkten fin. De enda som terroriseras är det fåtal tuppar som blivit felsorterade vid könsuppdelningen som små och av misstag levereras tillsammans med värphönsen. De mobbas i regel ihjäl av de militanta fruntimren. Det är bara en och annan tuffing till tupp som klarar livhanken i hönsgården." KRAV-märkta ägg kommer, som du också ser i filmen, från hönor som får bejaka sina naturliga beteenden. Den KRAV-märkta hönan får alltså gå fritt inomhus och har dessutom möjlighet att vara utomhus och beta, picka och sprätta i friska luften.
DN 3 april 2014
I torsdags läste jag dock i DN att efterfrågan på KRAV-märkta ägg har ökat så snabbt och kraftigt att branschen inte hinner med. Nu diskuterar man därför import av ekoägg, eftersom KRAV-märkta ägg är en av de ekovaror som ökade stadigt de senaste åren, men plötsligt efter larmen i slutet av förra året, fullkomligt exploderade försäljningen av ägg, så nu hinner inte producenterna med. Det är egentligen en helt fantastisk nyhet! Tänk om det kunde bli som i Storbritannien, där man knappt kan få tag i "vanliga" ägg, utan ekologiska och framförallt frigående hönsägg är vad som säljer mest. Dessutom har människor gärna egna höns, även i t ex London om de har en liten tomt.
Håkan Burlin, vd på Stjärnägg som säljer cirka 30 procent av svenska ägg berättar i DN ;
- Många av de affärer vi säljer till har haft en försäljningsökning på 30–40 procent jämfört med året innan. Både producenter och kunder är tagna på sängen. Bristen på ekoägg gäller hela landet och även om det inte betyder att hyllorna ständigt gapar tomma kommer de troligtvis att vara slut vissa dagar.  
-Vi har ett underskott på 20 procent. Det innebär att vi kan leverera åtta av tio ägg som konsumenterna efterfrågar, säger Bengt Göran Andersson, vd på KronäggDN. Om efterfrågan fortsätter att vara lika hög kommer bristen att hålla i sig en längre tid. Att producera fler ägg och att ställa om till KRAVgodkänd produktion tar många månader. "För att lösa problemet undersöker Kronägg möjligheten att importera ekologiska ägg."  
en annan väns hönor, som får vara ute
– Vi diskuterar med våra kunder om att importera från annat nordiskt land för att möta efterfrågan, säger Andersson.. Vi måste lösa bristen på kort sikt. Att starta KRAVproduktion tar lång tid, om det är viktigast för kunden att köpa ekologiska ägg får de kanske acceptera att hönan bor i ett annat land de kommande månaderna. "Han hävdar också att det inte är några problem i Norden när det gäller salmonella i ägg, vilket annars är problem i många europeiska länder. Nästan alla ägg, eller fler än nio av tio, 92,6 procent, som vi konsumerade förra året är svenska, visar ­siffror från Jordbruksverket. Och konsumtionen av ägg har ökat stadigt de senaste tio åren, från 119 000 ton 2004 till 139 000 ton förra året.  Försäljningen av ekoäggen har ökat stadigt och mer än fördubblats på sju år. 2007 konsumerades knappt 7.000 ton ekoägg, förra året gick det åt 16 800 ton, enligt statistik från branschorganisationen Svenska ägg. Samtidigt minskar konsumtionen av ägg från burhöns." Jag kan dock tycka att det är att överdriva och att det bör går relativt snabbt att ställa om till ekologiska äggproduktion. Hönorna pensioneras ju när de är bara 85 veckor, men äggproducenterna skulle å andra tvingas bygga ut, ordna med utemiljö åt hönorna samt se till att de har  KRAVgodkänt foder, sandbad, sittpinnar och värpreden. Det borde vara en investering väl värt pengarna med tanke på att priset är så mycket högre för ekologiska ägg än andra. 
Jag tänker på  Ulf Bondes ord:
-det [är] lite mer jobb att ha höns enligt KRAV-reglerna. Men det är bra ekonomi [min kursivering] i det och dessutom är det roligt. Man ser på hönorna att de trivs och ända tills de pensioneras, 85 veckor gamla, behåller de fjäderdräkten fin. Här är det frågan om konsumentmakt i arbete. Om vi är många som väljer ekologiskt uppstår behov att framställa ekologiskt, det kan man inte importera sig ifrån! Så ett tips; köp ekologiska ägg redan nu, så att de inte är slut när du ska påskhandla!

Inga kommentarer: