tisdag 16 oktober 2012

Hormon mot beroende

Läser i DN idag ytterligare en ny fantastisk upptäckt gällande det kroppsegna oxytocinet, som formligen duschar inom oss vid fysiskt välbehag, som när vi får massage, vid orgasmer, en varm dusch eller när vi klappar en katt.

"Amerikanska forskare[n Cort Pedersen och hans team vid University of North Carolina i Chapel Hill] provade att använda hormonet [oxytocin] för att minska beroendesymptomen hos alkoholister, skriver New Scientist.  Elva frivilliga patienter med alkoholbesvär fick två dagliga doser av oxytocin som nässpray, eller en placebo. Samtliga som fick oxytocin minskade sitt behov av det beroendeframkallande läkemedlet Lorazepam med 80 procent. [Min kursivering] Fyra patienter slutade helt med Lorazepam."
Duschande spinnande katt borde innebära
maximal  oxytocin-dos, eller hur?!
Som jag skrivit redan tidigare lindrar fantastiska signalsubstansen Oxytocin inte bara smärta, den skyndar även på läkningen av sår och skador, sänker blodtrycket och halterna av stresshormoner. Vi blir lugnare, mer sociala och nyfikna på vår omgivning. Verkningarna är heller  inte bara tillfälliga, utan dröjer sig kvar en tid och dessutom ger de mersmak, eftersom beröring är beroende-framkallande."  Till saken hör också att den som berör belönas med att oxytocinet "smittar", då det formligen sprutar från den som får beröringen. Lugn och oxytocinet sprids i luften och tas upp av luktsinnet, visar forskning. Lugn luktar, och smittar alltså mellan människor, oxytocinet kan dessutom spridas genom flera sinnen, visar studier av människors reaktioner på bland annat musik, konst och vänliga ansikten.
Slutsatsen jag drar av det är att om att du vill minska ett beroende men inte har tillgång till oxytocin som nässpray så se till att få eller ge massage, duscha varmt och ha det riktigt mysigt! Inget konstigt alls med det, utan egentligen helt logiskt att välbehag hjälper, även till att komma ur beroenden. Njut alltså av musik, konst och vänskap!

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten! 

Inga kommentarer: