tisdag 12 juni 2012

Wanås KONSTiga slottspark

Idag är det min dag och det firar jag med att rapportera från besöket på Wanås slott, konsthall och skulptur-park på vägen norrut från Österlen.
Det har jag varit nyfiken på sedan jag gick konsthögskolan, 1997 - 2002 och femmorna ett år gjorde projekt där, men har inte tagit mig dit, trots fler turer till Skåne.

Astrid Svangren Jag speglar mig i en sky av vitt...
bild www.wanas.se

Just i år var jag extra nyfiken eftersom Astrid Svangren gick Konstskolan i Stockholm med syster Mia och vi umgicks en hel del, då för tjugo år sedan. Den låg då vid Stadsbiblioteket  och vi bodde alla strax norr om Odenplan. Jag har följt  Astrids konstnärskap från avstånd och glatt mig över hennes framgångar.  


Hon är tillsammans med indiske Srinivasa Prasad två av årets konstnärer på Wanås, som i år firar 25-års-jubileum.  Han presenterar verket In and Out, som består av en labyrint av pilplantor. Tyvärr hade Prasad inte insett skillnaden i växande här jämfört med i hans hemland, så In and Out var tänkt att ha vuxit sig högre.


In and Out bildar orden ”Guds välsignelse” på Prasads modersmål kannada, ett av Indiens alla vackra språk. Det skulle dock bara synas uppifrån och jag tycker att det känns fint att bara kunna ana verkets komplexitet genom de glesa stammarna. Pilplantorna är förbundna med vit klematis, och träsflis ligger på marken.Det skulle verkligen vara fantastiskt att även se det i fyll blom!
Tidigare års verk finns givetvis också kvar. Som exempelvis Yoko Onos Wish Tree från ifjol. Där skulle publiken skriva en önskan och binda fast i ett träd. Alltså samma typ av verk som gjordes här i Östersund när Anna Selander var konstkonsulent i Jämtland 2002 - 2005. Jag kan dock omöjligt minnas vem konstnären var.
Jason Rhoades Frigidaire, 1996
En fantastisk skulpturpark, som jag gärna skulle ha tillbringat mer tid i.
Anne ThulinDouble Dribble, 2010
Tur då att inträdet innebär ett årskort, så att jag kan återkomma när jag har vägarna förbi, eller snarare ta omvägen till.
La Colonne Terminée III av Richard Nonas

Hanne TierneyLove in the Afternoon, 1996
och Anne ThulinDouble Dribble 2010 i trädet bakom
Per KirkebyWanås, 1994

ett väldigt "imponerande verk" tills jag märkte att rådjuret
rörde sig och alltså lever. Tänkte att det var smart med
något som smälter in så totalt i miljön framför blommande
Rhododendron, lövskog och grönskande äng....
Henrik Håkansson ska i år slutföra projektet från ekoutställningen 2009, då han avdelade 50 x 50 meter av parken, som han nu även hägnat in. En nattkamera övervakar Reservatet och alla tranor, vildsvin och  tjuvfiskare fastnar på bild.  Nu har han befäst sin inhägnad med ett två meter högt Gunnebostängsel. 

Marianna Uutinen The hearts 1994 i röd granit
Malin Holmbergwill stop loving you, 2010

Allan McCollumsParables 1998 trodde jag först var naturliga
stubbar som han anekterat. Det är dock tolv avgjutningar i
cement,  med pigment, som är 2 m diameter

Gunilla Bandolin Pyramid  1990. Hade henne som gäst-lärare
Östersunds konstskola1995-96

Jacob Dahlgren, Primary Structure, 2011

Detalj genom fönstret till Robert WilsonA House for Edwin Denby, 2000 

Ann-Sofi SidénFideicommissum, 2000 (den hukande
bronskvinnan mellan lusthus och 
Rhododendron)
Jag vill också gärna nämna Marianne Lindberg De Geers ljudinstallation mitt i skogen, där olika röster från både bar och vuxna som ropar efter mamma och pappa. Drabbande fast den är osynlig.

I konsthallen uppmärksammas hemslöjdens 100 års jubileum, men utan att egentligen lyfta eller tillföra den konstnärliga dimenssionen. Sissel Tolaas jobbar konstnärligt med dofter, eller snarare odörer och det trodde jag att jag skulle tycka var riktigt intressant, eftersom även jag gärna inkluderar lukt i min konst. Luktcentrum ligger ju så nära minnescentrum i hjärnan att vi genom en lukt kan förflyttas långa avstånd i både tid och rum med hjälp av dem.Tolaas verk lämnade mig dock helt oberörd- Främst för att det var så textbaserat men också för att jag inte tycker att det är lockande att känna lukten ur en skyttegrav.

Inga kommentarer: