Gör massor med gott av alla underbara björnbär, som ju är så ovanliga för mig som växte upp norrut. t ex Björnbärssmulis med kardemumma 4 port
Om du inte vill göra den glutenfri byter du bara ut mandelmjöl och psylliumhusk mot vanligt vetemjöl |
ca 250 g björnbär
i en ugnsform, smord med smör eller penslad med olja, Mal över
kardemumma
Nyp ihop en smuldeg av
2,5 dl mandelmjöl
1 dl fiberhusk
1 dl havregryn
1/2 dl råsocker
1 krm salt och
150 g rumsvarmt smör
till en smulig massa
som du fördelar över björnbären och gräddar mitt i ugnen. Sänk värmen till 225° och grädda i ca 20-25 min.
Urgod frukost; är denna; björnbärsskål/ BjörnbärSmoothie Bowl
Mixa
2 dl mandelmnölk
2 dl björnbär
1/2 tsk riven ingefära
1 msk agavesirap
1 msk chiafrön
till en slät smoothie. Häll över smoothien i en djup skål och låt vila i kylen över natten. Toppa med
1 dl havregryn
ca 1 dl färska björnbär
1 klyftat äpplet
malen kanel
Björnbär m havre- och nöttäcke 4 port
Sätt ugnen på 200°. Mixa
50 g Smör
2 dl havregryn
dl hackad mandel
1 dl ljust muscovadosocker
Smörj fyra ugnsfasta portionsformar eller en större form. Blanda
275 g björnbär
1 msk potatismjöl o
'ch lägg i formarna. Strö över nötblandningen och grädda i 175° ca 10 min. Servera med
2 dl turkisk Yoghurt
Björnbärslemonad
Skölj
1 kg björnbär
Dela
1/4 vaniljstång
på mitten och skrapa ut fröna (alt. lägg i ca ½ krm vaniljpulver). Lägg rabarber, vaniljstång och frön i en stor bunke eller kastrull. Koka upp 1 l vatten och häll över. Rör ner
zest från 1 ekologisk citron
några droppar Tea tree oil
Låt stå övertäckt i 2 dygn i kylen. Rör då och då. Sila av vätskan. Rör ner
ca 400 g råsocker körvel eftersmak
1 dl pressad ekologisk citron
Låt stå tills sockret lösts upp. Rör då och då. Fantastiskt fräsch och vacker ny favoritdryck som tack vare björnbärens vackra färg blir än läckrare!
Björnbärsdrink med vilsamt grönt te
Koka
1/2 dl grönt te och låt svalna. Blanda med
1,5 dl Mandelmjölk
0,5 dl matlagningsYoghurt
ca 1 dl björnbär
2-3 msk flytande honung
i en skål och kör med stavmixer ca. 10 sekunder tills allt är väl blandat. Häll upp i glas och pudra
färskmalen kardemumma
på toppen.
Kombinerade också tre recept till fantastiska desserten
Havre- och Kokosflarn med björnbärsglas med lemoncurd
1 kg björnbär
Dela
1/4 vaniljstång
på mitten och skrapa ut fröna (alt. lägg i ca ½ krm vaniljpulver). Lägg rabarber, vaniljstång och frön i en stor bunke eller kastrull. Koka upp 1 l vatten och häll över. Rör ner
zest från 1 ekologisk citron
några droppar Tea tree oil
Låt stå övertäckt i 2 dygn i kylen. Rör då och då. Sila av vätskan. Rör ner
ca 400 g råsocker körvel eftersmak
1 dl pressad ekologisk citron
Låt stå tills sockret lösts upp. Rör då och då. Fantastiskt fräsch och vacker ny favoritdryck som tack vare björnbärens vackra färg blir än läckrare!
Björnbärsdrink med vilsamt grönt te
Koka
1/2 dl grönt te och låt svalna. Blanda med
1,5 dl Mandelmjölk
0,5 dl matlagningsYoghurt
ca 1 dl björnbär
2-3 msk flytande honung
i en skål och kör med stavmixer ca. 10 sekunder tills allt är väl blandat. Häll upp i glas och pudra
färskmalen kardemumma
på toppen.
Kombinerade också tre recept till fantastiska desserten
Havre- och Kokosflarn med björnbärsglas med lemoncurd
Började med att göra lemoncurd i mikron (av en citron blir det lagom till 2 ggr denna mängd) till glassen. För 4 port:
Vispa
3 dl Vispgrädde
Blanda
150 g lemoncurd
ca 2 dl Matyoghurt
3 dl björnbär
och vänd ner i grädden. Tillsätt
finrivet skal och saft av 1 citron
Ställ bunken i frysen. Låt frysa ca 1 h för att använda till desserten, då är den lagom mjuk stt lägga mellan flarnen, (Annars i ca 3 timmar annars. Rör om med en gaffel varje halvtimme, så att glassen blir luftig och jämnt fryst. Lägg upp glassen i skålar ca 1/2 h före servering och dekorera med
1 dl björnbär)
Sätt ugnen på 200°. Smält
50 g Smör
Tillsätt
1 ¼ dl råsocker
Blanda
1 msk mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 dl kokosflingor
2 dl havregryn
Rör ner smöret i kokos- o havreblandningen. Rör så ner
2 msk ljus sirap
Lägg teskeds-stora kulor glest på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 7-8 minuter i 175° tills flarnen fått fin färg.
Ta några av
250 g björnbär
åt sidan för garnering. Lägg en klick av glassen mellan två flarn och garnera med björnbär. Lägg ytterligare glass på toppen och dekorera med några björnbär
några kvistar
citronmeliss
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar