Rabarbermazariner 24 mazariner
1 timme mördeg:
Blanda
3 dl mamdelmjöl
1 dl psylliumhusk
½ dl råsocker
200 g kallt smör
1 äggula
i en bunke och knåda kvickt ihop till en homogen deg. Rulla ut degen till två längder och dela vardera i 12 bitar. Tryck ut dem i plåtformar eller engångsformar av aluminiumfolie. Sätt ugnen på 175 grader (varmluft) eller 200 grader i vanlig värme.
fyllning:
Stöt
1 dl hackad sötmandel (ca 65 g)
i en mortel eller mal i en mandelkvarn. Rör ihop
75 g rumstempererat smör
2 dl råsocker
Skala och mosa
2 potatisar, kokta, kalla och rivna, ca 170 g
Tillsätt
2 ägg
ett i taget.
1 krm bittermandelarom (olja)
Tillsätt potatis, den malda mandeln och bittermandeldropparna och
¾ dl vetemjöl
blandat med
1 ½ tsk bakpulver
Rabarberkräm:
Skala
2 rabarberstjälkar, ca 350 g
och skär den i bitar. Koka upp
1 dl vatten
1 dl råsocker
och lägg i rabarbern. Låt sjuda under lock i cirka 10 minuter.
Ta av från värmen. Rör ihop
3 msk potatismjöl + ½ dl vatten
rör ner i koket. Låt koka upp så att det tjocknar.
Fyll de degklädda formarna med smeten upp till ca 2/3.
Toppa varje mazarin med cirka 1 msk rabarberkräm.
Grädda mitt i ugnen, 15–20 minuter. Knacka ut dem ur formarna. Låt kallna på galler.
Blanda
3 dl florsocker
2–2 ½ msk vatten
till en jämn glasyr och bred över kakorna. Vid serveringen kan man klicka på ytterligare rabarberkräm på toppen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar