lördag 16 april 2016

Skratt, relationer och framtiden

I måndags berättade Vetenskapsradion om det intressanta faktumet att hur vi skrattar tillsammans kan skvallra om relationen till den vi skrattar med. Du kan höra reportaget och skratten här!
Skratt tillsammans på en skrattklubb i Mumbai, Indien 2001
Som jag berättat så är just att skratta tillsammans och att se
varann i ögonen de största hemligheterna bakom att börja skratta
Det handlar om en forskningsstudie under Gregory A. Bryant vid UCLA som visat att  hur vi skrattar tillsammans med andra verkar kunna avslöja hur väl de människorna känner varandra.
Forskarna spelade upp inspelningar av människor som skrattande för nästan 1000 personer från 24 olika platser i världen. De skulle efter att ha hört skratten berätta om de uppfattade att de som skrattat ihop antingen var goda vänner eller knappt kände varann.
Det visade sig att deltagarna faktiskt lyckades "gissa" rätt oftare än om det bara varit slumpmässigt. Forskarna menar att det visar att skratt inte enbart är viktigt socialt för funktionen inom en gruppen, utan att det också ger andra möjlighet att tolka hur relationerna mellan dem ser ut.
Resultaten visade också att skratten som var mindre regelbundna i tonhöjd och intensitet oftare uppfattades som skratt vänner emellan.
Om du lyssnar på programmet här tror jag faktiskt att även du kan avgöra vilka som står varann nära och inte.

I fredags var jag också till Österlens museum och såg utställningen Tillbaka Till Framtiden som Dennis Dahlqvist curerat ihop med museichefen Lena Alebo. En av avdelningarna var humor och där nämndes just dr Madan Kataria som jag bodde hos i Bombay!!!
Några fler bilder från utställningen Tillbaka Till Framtiden: Temana i utställningen är ornament & crime, recycling, D I Y – do it yourself, naivism, patina, storytelling, andlighet och humor
Do it yourself [gör det själv] som punkare och Lotta på Bråkmakargatan gjorde! Är ett av utställningens teman.
Lena Alebo är historiekännaren som har fördjupat sig i livet på den skånska landsbygden och hon har plockat fram intressant allmogedesign ur museets gömmor och de har så jämförts med dagens formgivning. Allmogekonsten som växte fram här på landsbygden i och med enskiftet i början av 1800-talet, då bönderna fick det så gott ställt att de kunde skaffa tjusigare möbler än tidigare, med utsmyckningar och även anlägga trädgård, vilket blev en statussymbol samtidigt som det gjorde hemmet vackrare.
– I södra Skåne var inte möbelsnickerierna så många men däremot fanns det en gåramålare [gårdsmålare] i nästan varje by. Han gick runt och målade livet på gården och människorna som bodde där. Målningar blev ett slags varumärke för gården. Jöns Persson i Valleberga och Oskar Lindblom i Skillinge var två av de mest kända på Österlen, förklarar hon i Skånska Dagbladet.
Utställningen visar både samtida och allmoge:
– Det är dags att modernismen och funktionalismen får konkurrens av en mera hållbar och dekorationsrik design. Det har många av våra avantgardiska formgivare förstått, som Dahlqvist säger till SkD.

Stickad Hjärna av Malin Schönbeck. Hur en stickar en sådan själv, D I Y, skrev jag om här! Modern Glaskorv av Frida Fjellman och Dahlqvist hittade Elfstrands klassiska groda i botten på kräftfatet.
Utställningen visar influenser av alla möjliga slag från allmogen till modern design:
– Ornament (ovan) bannlystes redan i början av 1900-talet som något som underutvecklade infödingar sysslade med. På samma sätt dömde man ut de naivistiska gåramålerierna [gårdsmålerier] och senare de andliga influenserna. I dag är ornament, dekorationsmåleri och historieberättandet inne igen, vilket flera av våra formgivare visar prov på. Humorn är också ett viktigt inslag i designen som Dahlqvist framhåller i SkD.

Fantastiskt vacker näverpall av Sophia Lithell, som finns i Malmö och inspireras av traditionellt hantverk, detaljer i vardagen, beteenden, etymologi och konst. På sin hemsida skriver hon:
"Jag tycker om att jobba med naturliga material och uppmärksammar alla detaljer. Jag älskar att skapa och arbeta med mina händer och att låta saker och ting ta tid. Jag vill upptäcka något nytt i skapandet."
Något annat skratt-relaterat är att jag hörde ett så fantastiskt Vetenskapsradion också på tisdagen om Magiska träd och heliga källor.
Min lilla ask-planta som ska bli Yggdrasil
Det mest fantastiska med det är folkloristen Tora Wall, som inte bara är enormt kunnig, utan också har ett helt underbart skratt, så hör det här!

Inga kommentarer: