söndag 28 februari 2016

Frusen citron mot cancer

Nu är det dags för en närmast osannolik användning av citron. Det är Hesh Goldstein, som har radioprogrammet Health Talk i Honolulu sedan 1981 som rapporterar om det på Healthy cures.org. Han skriver att han 2007 "tvingades ta en magisterexamen om Näring eftersom doktorer ringde in och undrade vad jag har för balgrund till att säga det. De ringer inte längre." Du kan läsa mer om honom här!

Det handlar om en studie vid University of Arizona Cancer Center från 2013 med 43 kvinnor som nyligen diagnostiserats behandlingsbar bröstcancer. De valde att kirurgiskt skära bort tumören efter att först ha fått 2 g limonen (som ger citron sin doft)  dagligen under två till sex veckor före operationen. Blod och bröstvävnad samlades in för att bestämma nivån av D-limonen och ämnesomsättningen. precis som skillnader i dess systematik och vävnad av biomarkörer för cancerrisken, eller cancerogener.
Resultatet visade att D-limonen fanns företrädesvis koncentrerat i bröstvävnad, som nådde hög vävnadskoncentration (i genomsnitt = 41,3 μg/g vävnad), medan den vanligaste aktivt cirkulerande ämnesomsättningen, perillic syra, inte fanns koncentrerad i bröstvävnaden.
Resultaten visade också att D-limonen supplementering resulterade i 22% minskning av biomarkörer för tumörer.
Så här skriver han: "I citroner hittas den högsta halten limonen i skalet och det vita svampaktiga precis innanför skalet. En typisk citron av normalstorlek innehåller upp till 300 mg D-limonen.
“En ny studie har visat för första gången hur limonen, den naturliga sammansättningen i citroner och andra citrusfrukter, hämmar både ER+ och ER- bröstcancer-cellernas tillväxt. Det ger nytt ljus år hur viktigt det är med citrusfrukter för att förebygga bröstcancer och stödjer tidigare studier som visat hur viktigt fruktkonsumtion är för att sänka cancer-risken. Alla menar att hela citronen bör användas så att inget går förlorat. Inte bara för de uppenbara hälsovinsterna utan också för den fantastiska smaken! Hur? Så enkelt; ta en ekologisk citron, tvätta den och lägg den i frysen. När den är frusen tar du vad du än behöver för att riva eller strimla hela citronen utan att skala den först!
Så kan du strö lite över din sallad, glass, soppa, flingor, nudlar, pastasås eller vad som helst utan några gränser. DU kommer att uppleva hur vad du än strör det över kommer att smala bättre än någonsin tidigare.
Varför gör jag då detta? För att citronskal innehåller 5 - 10 ggr mer vitaminer än själva citronsaften och skalet kastas ju oftast bara bort. Inte bara det, utan citronskal hjälper också till att bli av med gifter i kroppen. Men vänta det är mer. Citron är effektivt på att döda cancerceller eftersom det påstås vara 10 000 ggr starkare än kemoterapi. [Hittar jag inga pålitliga belägg för att det stämmer dock.] --- Dessutom smakar ju citron gott och ger inte de fruktansvärda bieffekter kemoterapi gör. [Jag uppmuntrar dock inte till att ifrågasätta doktorernas omdöme ] Något annat interesant med citron är att det visat sig ha sådana förvånande goda effekter på cystor och tumörer att vissa menar att citron bevisats vara effektivt mot alla typer av cancer.
Citron har också en antimikrobiell effekt mot bakterie infektioner och svamp; det är  effektivt against mot parasiter och maskar; det sänker blodtrycket om det är för högt; fungerar antidepressivt; det motverkar stress och nervösa rubbningar.
Källan till denna information, fast den inte är preciseras, är en av de största medicintillverkarna i värden. De menar också att 20 laboratorier ända sedan 1970 har testat extrakt som visat sig kunna förstöra elakartade celler för 12 cancertyper, vilka inkluderar tjocktarm- , bröst-, prostata-, lung- och bukspottskörtelcancer och innehållet hos citronen ska vara 10 000 ggr mer effeltivt än produkten Adriamycin, som är den medicin som normalt används vid kemoterapi mot bröstcancer i världen för att förhindra tillväxten av cancercellerCitron-extraktet förstör enbart cancercellerna och lämnar de friska opåverkade." 
Inte mycket att förlora alltså, bara att avnjuta den friska smaken av ekologisk citron.

Inga kommentarer: